X

În timp ce Etna luminează cerul, bazinele de noroi vulcanic deţin indicii cu privire la activitatea sa viitoare

Fântâni de lavă care ies din Muntele Etna au luminat în mod regulat cerul sicilian nocturn în luna decembrie, iar oamenii de ştiinţă consideră că bazinele de noroi ce se acumulează la câţiva kilometri de cel mai înalt vulcan activ din Europa deţin cheia prezicerii acţiunilor viitoare ale acestuia, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Actualul ciclu de erupţii – la fel ca celelalte aproximativ două sute pe care muntele sicilian le-a produs din 1998 – nu au reprezentat un risc pentru aşezările umane dimprejur, însă vulcanologii nu sunt dispuşi să rişte în cazul în care circumstanţele se schimbă.

Citește și : UPDATE: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

“Când Muntele Etna este pe cale să producă noi cicluri de activitate cu erupţii puternice, primele semne ale excesului de presiune exercitată de gaz în rezervoarele profunde de magmă pot fi observate aici”, a declarat Salvatore Giammanco, stând în zona bazinelor cu noroi vulcanic – Salinelle – din localitatea Paterno.

Potrivit lui Giammanco, cercetător principal la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie şi observator al Etna, gazul magmatic, cu precădere dioxid de carbon, se combină cu metanul care provine din rezervoarele subterane de hidrocarburi, aducând apă şi noroi la suprafaţă.

Citește și : Turiştii spaţiali sunt gata de îmbarcare într-una dintre numeroasele MISIUNI private

“Putem prezice ce are de gând Muntele Etna dacă analizăm cantitatea de gaz emisă şi proporţiile gazului magmatic şi a hidrocarburilor”, a explicat cercetătorul.

Giammanco se aşteaptă ca Muntele Etna să îşi continue activitatea actuală timp de mai multe luni, înainte de a reveni la starea latentă. Între timp, cercetătorul va continua să monitorizeze cu atenţie noroiul vulcanic.

Tags: europalavaMuntele EtnaSalvatore Giammancovulcan
Categorii: Diaspora