În ultimul an, numărul cazurilor de hepatite virale a urcat la peste 2.800 cazuri

Publicat:

În ultimul an, numărul cazurilor de hepatite virale a urcat la peste 2.800 cazuri

În fiecare an, la 28 iulie este marcată Ziua mondială de combatere a hepatitei, ce reprezintă o oportunitate de abordare globală a hepatitelor virale, implicare activă a societății civile, autorităților, populației în acțiuni de eliminare a hepatitelor virale până în a.2030.

În acest an, evenimentul se desfășoară sub genericul „Este timpul pentru acțiune” și evidențiază necesitatea unei colaborări pentru extinderea accesului la diagnostic și tratament, informează unica.md cu referire la un comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.


Hepatita virală este una dintre bolile transmisibile pentru care decesele sunt în creștere. Aproximativ 1,3 milioane de oameni au murit de hepatită virală în 2022, similar cu numărul de decese cauzate de tuberculoză, potrivit unica.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

 

Potrivit OMS, numărul estimat de decese din cauza hepatitei virale a crescut de la 1,1 milioane, în 2019, la 1,3 milioane, în 2022. Hepatita B a cauzat 83% din aceste decese, iar hepatita C – 17%. Doar 1 din 4 persoane care trăiesc cu hepatită virală B a fost diagnosticată și doar 1 din 5 a primit tratament adecvat. În mod similar, doar 1 din 2 persoane care trăiesc cu hepatită virală C a fost diagnosticată și doar 1 din 6 s-a vindecat. Este vital să aducem serviciile de prevenire și tratament al hepatitei virale mai aproape de comunități la nivelul asistenței medicale primare pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, în anul 2023, au fost înregistrate, în total, 2807 cazuri de hepatite virale, inclusiv 55 (1,96%) cazuri forme acute și 2752 (98,04%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale acute și cronice înregistrate în 2023 – 99,3% revin hepatitelor virale B, C și D, câte 0,1% – hepatitelor virale A, E și 0,5% cazuri alte tipuri de hepatite virale.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În republică este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator. Din octombrie 2020, este implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic, sporind accesibilitatea populației la testare.

Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rămas fără nicio miză, Joe Biden prezintă o propunere radicală de reformare a Curţii Supreme

Rămas fără nicio miză, Joe Biden prezintă o propunere radicală de reformare a Curţii Supreme Rămas fără nicio miză după retragerea din cursa prezidențială Joe...

Românii, cei mai mari consumatori de alcool din Europa

Românii, cei mai mari consumatori de alcool din Europa România se află pe locul 1 din 51 de națiuni europene în ceea ce privește consumul...

Osmoschescu: Neutralitatea a fost inclusă în Constituție pentru a nu face parte din securitatea colectivă a CSI

Osmoschescu: Neutralitatea a fost inclusă în Constituție pentru a nu face parte din securitatea colectivă a CSI Neutralitatea a fost inclusă în Constituție, deoarece Moldova...

175 de contribuabili, câștigători ai concursului ‘Loteria fiscală’

175 de contribuabili, câștigători ai concursului 'Loteria fiscală' Un număr de 175 de contribuabili au fost desemnați câștigători ai ediției a II-a (trimestriale) a concursului „Loteria fiscală”...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.