Inagurarea Muzeului Naţional din Qatar care a costat 434 milioane de dolari

Publicat:

Muzeul Naţional din Qatar, inaugurat miercuri seară la Doha, va fi deschis “tuturor”, a declarat preşedinta muzeului, asigurând că blocada impusă ţării de Arabia Saudită şi de aliaţii săi nu a împedicat proiectul să fie dus la bun sfârşit, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Muzeul, al cărui cost este estimat la 434 de milioane de dolari, trebuia iniţial să fie inaugurat în 2016, cu un an înainte ca foştii aliaţi ai Qatarului, în special Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul, să impună o blocadă economică şi diplomatică.


Citește și : Theresa May și-a anunțat DEMISIA – LIVE VIDEO

Preşedinta muzeului şi sora influentului emir al Qatarului, Al Mayassa Al-Thani, a declarat AFP că “blocada nu a avut niciun efect” asupra datei de inaugurare.

“Toată lumea este binevenită la acest muzeu şi vom fi deschişi restului lumii (…) suntem mândri de această reuşită”, a spus preşedinta în cursul vizitării acestei clădiri, concepută în forma unui trandafir al deşertului, de arhitectul francez Jean Nouvel.

Clădirea cu o suprafaţă de 52.000 de m2 a fost inaugurată în cadrul unei ceremonii la care au asistat şeicul qatarez Tamim ben Hamad Al-Thani, omologul său kuweitian, şeicul Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, alături de premierul francez, Edouard Philippe.

Arhitectul francez, care a conceput şi muzeul Luvru Abu Dhabi din Emirate, a recunoscut că trandafirul său este “un proiect ambiţios”. Într-un interviu acordat ziarului Journal du Dimanche, Jean Nouvel şi-a apărat decizia de a lucra pentru regimuri nedemocratice, subliniind că lucrează pentru “secole şi secole, pentru popoare şi nu pentru o persoană aflată la putere”.

Citește și : Tânăr palestinian, ucis de trupele israeliene în urma unor confruntări în Cisiordania

Menit să celebreze trecutul beduin al ţării şi prezentul său marcat profund de resurse de energie, Muzeul Naţional ilustrează bogăţia imensă, ambiţia fără margini şi voinţa emiratului de a se demarca în ochii comunităţii internaţionale de vecinii săi, în pofida izolării sale, notează responsabilii ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.