X

Înainte de Jocurile Olimpice de iarnă, chinezii vor fi vaccinaţi cu a treia doză anti-covid

Autorităţile din Beijing oferă rezidenţilor posibilitatea de a se imuniza cu cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19, a anunţat miercuri un cotidian local, cu doar câteva luni înainte de debutul Jocurilor Olimpice de iarnă, care vor fi găzduite de capitala chineză, informează AFP, potrivit agerpres.

China a vaccinat cu schemă completă, până la jumătatea lunii septembrie, peste 1 miliard de persoane (78% din populaţia sa), potrivit Ministerului Sănătăţii din această ţară, folosind seruri chinezeşti dezvoltate de companiile Sinovac şi Sinopharm.

Citeşte şi: UK înregistrează cel mai mare număr de morţi de covid din luna martie – Black News

Însă în rândul specialiştilor există anumite dubii legate de eficacitatea acestor vaccinuri împotriva noilor variante ale coronavirusului.

Virusul SARS-CoV-2 a fost descoperit în oraşul chinez Wuhan la sfârşitul anului 2019.

China a reuşit să controleze în mare parte epidemia de COVID-19 pe teritoriul său. Autorităţile chineze au raportat doar două decese asociate COVID-19 în mai mult de un an şi, cu excepţia unor focare sporadice, viaţa a revenit la normal în această ţară începând din primăvara anului 2020.

A treia doză de vaccin anti-COVID-19 este de acum propusă locuitorilor din Beijing cu vârste de peste 18 ani şi care au fost vaccinaţi cu schemă completă în urmă cu cel puţin şase luni, potrivit cotidianului Xinjingbao (Beijing News), o publicaţie oficială a capitalei chineze.

Decizia intervine într-o perioadă în care metropola Beijing se află pe ultima sută de metri a pregătirilor privind găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă (4-20 februarie 2020), unde sportivii participanţi vor rămâne într-o bulă de securitate şi la care doar spectatorii din China vor avea acces.

Sportivii vor putea să aleagă între vaccinarea cu schemă completă împotriva noului coronavirus şi respectarea unei perioade de carantină de 21 de zile după sosirea lor în China.

Potrivit unor experţi chinezi în sănătate, China trebuie să ajungă la o acoperire vaccinală de aproximativ 85% pentru a atinge imunitatea colectivă. Autorităţile centrale încearcă să atingă acest obiectiv până la sfârşitul anului 2021.

Programe de administrare a celei de-a treia doze au fost deja anunţate în alte 10 provincii chineze în ultimele săptămâni.

Citeşte şi: Reuniune de urgenţă la ONU privind Coreea de Nord – Black News

China şi-a stabilit obiectivul de a împiedica apariţia pe teritoriul său a oricărui caz de COVID-19. Este vorba despre o politică de “zero infecţii”, care, în mare parte, şi-a arătat roadele până acum, întrucât doar câteva cazuri de infectări noi sunt raportate în China în fiecare zi.

Autorităţile de la Beijing nu par dispuse să relaxeze această politică înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă.

Un nou focar restrâns, asociat unui grup de turişti, afectează totuşi în prezent cinci provincii chineze. El a determinat închiderea spaţiilor de transport, de divertisment, a şcolilor şi siturilor turistice din câteva oraşe din provinciile Mongolia Interioară şi Gansu.

Tags: BeijingChinacovid-19Jocurile Olimpice de IarnăSARS-CoV-2SinopharmSinovacvaccinWuhan
Categorii: Știrile zilei