X

Înalta Curte a decis: Protestatarii din Hong Kong au voie să poarte măşti

Înalta Curte din Hong Kong a declarat luni neconstituţională interdicţia purtării măştii, decisă luna trecută de executiv pentru a încerca să dezamorseze mişcarea manifestanţilor pro-democraţie, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Restricţiile pe care (interdicţia) le impune drepturilor fudamentale (…) merge dincolo de ceea ce este în mod rezonabil necesar’, a apreciat Înalta Curte, conform unui rezumat al deciziei, ce constituie o victorie simbolică pentru manifestanţii mobilizaţi de peste cinci luni.

Vezi şi: ATAC armat în curtea casei! 4 morţi şi 6 răniţi în California – VIDEO

Confruntate cu cea mai gravă criză din fosta colonie britanic retrocedată Chinei în 1997, autorităţile locale au luat în octombrie decizia, foarte nepopulară, de a le interzice manifestanţilor să poarte măşti.

Şefa executivului, Carrie Lam, a invocat dispoziţii de urgenţă (Emergency Ordinance Regulations) ce datează din 1992 şi care nu mai fuseseră aplicate din timpul tulburărilor de la sfârşitul anilor 1990.

Pentru a nu fi identificaţi şi a evita problemele cu justiţia, protestatarii au luat obiceiul de a purta măşti. Unii recurg şi la căşti, ochelari de protecţie sau măşti de gaze pentru a se apăra de gazele lacrimogene şi de proiectile trase de poliţie.

Citeşte şi: Michael Bloomberg a ajuns la momentul pocăinţei: ‘Îmi cer iertare!’

Salutată de Beijing, interdicţia nu a fost respectată deloc de manifestanţi.

Luni, manifestanţii au incendiat intrarea în campusul Universităţii Politeyhnice (PolyU) unde s-au baricadat pentru a împiedica o intervenţie a poliţiei, care a avertizat că va răspunde cu ‘gloanţe reale’ ‘armelor letale’ ale protestatarilor.

Tags: Carrie LamEmergency Ordinance Regulationshong kongÎnalta Curtemăştiproteste
Categorii: Știrile zilei