Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, consternat de retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul

Publicat:

Anunţul Turciei privind retragerea sa dintr-un tratat menit să lupte împotriva violenţei asupra femeilor este consternant şi relevă deteriorarea situaţiei privind drepturile omului în această ţară, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, informează marţi AFP, potrivit agerpres.  

“Înaltul Comisar şi-a exprimat consternarea în legătură cu retragerea (din acest tratat), care reprezintă un recul semnificativ în eforturile Turciei de a avansa în problema drepturilor femeilor, mai ales pentru că inegalităţile bazate pe gen şi violenţele împotriva femeilor rămân o problemă serioasă în societatea turcă”, subliniază un comunicat al biroului de presă al Înaltului Comisar.


Citește și : Franţa şi Belgia îi convoacă pe ambasadorii chinezi pentru explicaţii

Această retragere din aşa-zisa convenţie de la Istanbul, “un important tratat regional privind drepturile omului şi care prevede combaterea oricăror forme de violenţe împotriva femeilor traduce îngrijorări mai mari cu privire la situaţia drepturilor omului în această ţară, în special privind reducerea spaţiului civic şi lipsa de participare democratică reală la luările de decizii”, adaugă comunicatul.

Înaltul Comisar notează că decizia de a se retrage din acest tratat a fost luată fără o dezbatere parlamentară sau fără consultări mai ample cu membrii societăţii civile, inclusiv cu organizaţiile de femei şi apărătorii drepturilor femeilor.

Această decizie “este cu atât mai şocantă”, potrivit Înaltului Comisar, cu cât Turcia este prima care a ratificat tratatul în martie 2012.

Retragerea, anunţată la sfârşitul săptămânii trecute, “dă un semnal negativ” celorlalte ţări, într-un moment în care pandemia a amplificat şi mai mult violenţele împotriva femeilor.

Înaltul Comisar i-a cerut Turciei să revină asupra deciziei sale şi “să facă eforturi concrete” pentru a proteja femeile turce.

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă în Turcia pentru a-i cere preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să revină asupra acestei retrageri.

Citește și : Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi pregătesc cele mai mari proteste din Rusia

Decizia de retragere, luată în condiţiile în care feminicidul a crescut constant în decurs de un deceniu în Turcia, a suscitat furia organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor şi critici din partea Uniunii Europene.

Convenţia de la Istanbul este primul tratat internaţional ce stabileşte norme juridice constrângătoare în cele circa 30 de ţări semnatare, pentru a preveni violenţa sexistă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.