X

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului atrage atenția cu privire la criza din Venezuela

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că forțele venezuelene de securitate, sprijinite de milițiile proguvernamentale, au făcut uz excesiv de forță, au folosit tortura și chiar au comis crime, relatează Reuters, scrie Mediafax.

Bachelet a susținut în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului că Forțele Speciale ale Poliției Naționale au executat 37 de persoane în ianuarie la Caracas în timpul unor raiduri ilegale în cartiere sărace pro-opoziție.

Citește și : Este „posibilă” o scurtă amânare a Brexit-ului, doar dacă parlamentul britanic va aproba acordul de ieşire

Ea a mai afirmat și că sancțiunile impuse de Statele Unite “pot contribui la agravarea crizei economice”. În luna ianuarie, președintele american Donald Trump a anunțat sancțiuni împotriva companiei petroliere de stat PDVSA, aceasta fiind cea mai dură măsură economică luată de Washington împotriva lui Nicolas Maduro. SUA se numără printre ţările care îl recunosc pe liderul opoziției, Juan Guaido, ca președinte interimar.

Autoritățile din Venezuela nu au recunoscut severitatea crizei alimentare și a crizei sistemului sanitar, care au determinat peste trei milioane de persoane să părăsească țara, a adăugat Bachelet. Ea a mai spus că autoritățile de la Caracas nu au luat suficiente măsuri pentru a contracara efectele crizei. De asemenea, a exprimat îngrijorarea cu privire la “restricțiile privitoare la libertatea de exprimare și la presă” și a declarat că autoritățile din Venezuela persecută jurnaliștii, liderii opoziției și criticii regimului.

Citește și : După ultima serie de manifestaţii violente ale „vestelor galbene”, preşedintele Macron mobilizează un dispozitiv militar antiterorist

Tags: caracasDonald TrumpMichelle BacheletNicolas MaduroONUraiduriVenezuelawashington
Categorii: Știrile zilei