Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului: Înregistrarea cu soldatul ucrainean executat ‘pare autentică’

Publicat:

Înregistrarea video devenită virală, cu un soldat ucrainean ce pare să fi fost executat după ce strigase “Glorie Ucrainei” “pare autentică”, a apreciat miercuri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, informează AFP, potrivit agerpres

“Avem cunoştinţă de această înregistrare video postată pe reţelele sociale şi care arată un soldat ucrainean în afara luptelor, aparent executat de forţele armate ruse. Pe baza unei examinări preliminare, credem că înregistrarea video pare autentică”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat.


Citește și : Biden şi Macron au discutat despre principalele subiecte de politică externă

În înregistrarea video ce durează vreo zece secunde, poate fi văzut un bărbat îmbrăcat în uniformă militară dar dezarmat, fumând o ţigară. Un alt bărbat, invizibil, îi spune în rusă unui tovarăş al său: “Filmează-l”.

“Glorie Ucrainei!”, a afirmat ucraineanul şi imediat rafale de focuri de armă l-au străpuns. Bărbatul din spatele camerei spune atunci: “Mori, ticălosule”.

Înaltul Comisariat aminteşte că a “documentat numeroase încălcări ale dreptului internaţional umanitar împotriva prizonierilor de război, inclusiv cazuri de execuţii sumare a unor prizonieri de război ruşi şi ucraineni”.

“Anchete imparţiale şi eficace trebuie întreprinse asupra tuturor acuzaţiilor şi cei responsabili trebuie să dea socoteală”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

AFP nu a putut verifica în mod independent unde şi când a fost filmată înregistrarea, nici dacă ea arată, după cum afirmă responsabili ucraineni, un prizonier victimă a unei crime de război.

Această înregistrare video a devenit virală luni pe reţelele sociale, cu numeroase postări, fotografii şi desene aducând un omagiu acestui soldat, curajului şi patriotismului său.

Armata ucraineană a jurat marţi să-l răzbune pe soldatul său.

“Potrivit datelor preliminare, defunctul este militarul brigăzii 30 mecanizate Timofei Mihailovici Şadura”, au anunţat forţele terestre ucrainene marţi, pe Telegram.

Citește și : Stoltenberg salută reluarea negocierilor cu Turcia privind aderarea Suediei şi a Finlandei

Purtătorul de cuvânt al brigăzii, Anatoli Iavorski, a declarat pentru AFP că soldatul, în vârstă de 41 de ani şi mobilizat în decembrie, era originar din regiunea Jitomir (centru-est).

Trupul militarului se află într-un teritoriu ocupat şi identificarea lui “definitivă” nu va fi posibilă decât după recuperarea lui şi după expertize, a precizat armata ucraineană, în timp ce media au evocat identitatea unui alt bărbat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.