Încă 7 focare de gripă aviară pe teritoriul R. Moldova

Publicat:

Încă 7 focare de gripă aviară pe teritoriul R. Moldova

Pe parcursul săptămânii trecute, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate alte șapte focare de gripă aviară, transmit specialiștii din cadrul Agenției naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Citește și: Și-a umplut copilul de vânătăi pentru că a făcut pipi în pantaloni


Este vorba despre două focare la fauna sălbatică depistate în raza municipiului Chișinău și altul în raza satului Slobozia Mare din raionul Cahul.

Alte cinci focare de gripă aviară au fost confirmate la  păsările domestice – un focar în satul Cosăuți din raionul Soroca, un focar satul Oxentea din raionul Dubăsari, un focar în satul  Recea din raionul Strășeni și două focare în raionul Florești, satele în Gura Căinarului și Lunga).

În regim de urgență, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară.

Astfel, au fost instituite  zone de protecție de 3 km  și  zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.

De menționat că din decembrie până în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat 71 de focare de gripă aviară înalt patogenă, atât la fauna sălbatică, cât și în exploatațiile nonprofesionale.  37 de focare au fost înregistrate în anul 2023 – 13 fiind la păsări domestice și 24 la păsări din fauna sălbatică. Celelalte  34 de focare au fost înregistrate de la începutul anului 2024 – 27 fiind la păsări domestice și 7 la păsări sălbatice.

Totodată, 25 focare de gripă aviară au fost deja eradicate cu succes și alte 4 de focare sunt în fază avansată de eradicare, urmând a fi închise în scurt timp.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.