X

Încă doi parlamentari conservatori îi retrag sprijinul premierului Johnson după publicarea raportului ‘Partygate’

Doi parlamentari din Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson şi-au retras joi sprijinul faţă de acesta din urmă, după raportul incriminator despre petrecerile care au avut loc la reşedinţa oficială de la Downing Street în timpul lockdown-ului din pandemie, relatează Reuters, potrivit agerpres

La o zi după publicarea raportului în scandalul ”Partygate”, deputaţii John Baron and David Simmonds au declarat că nu-l mai pot susţine pe Boris Johnson. Numele lor se adaugă pe lista parlamentarilor conservatori care i-au cerut lui Johnson să demisioneze, în pofida scuzelor repetate ale acestuia.

Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

Până în prezent, 15 astfel de parlamentari au solicitat public demisia premierului, după ce dezvăluirile despre petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor antiepidemice începuseră să atragă tot mai mult atenţia presei la începutul anului.

Între timp însă, declanşarea războiului în Ucraina, în care Johnson l-a susţinut activ încă din primele momente pe preşedintele Volodimir Zelenski, a împins într-un plan secundar dezbaterea despre posibila demitere a premierului britanic.

Pentru aceasta este nevoie ca cel puţin 54 de parlamentari conservatori să trimită ”Comitetului 1922” din cadrul Partidului Conservator o scrisoare prin care să ceară un vot de neîncredere.

Raportul întocmit de înalta funcţionară Sue Gray şi publicat miercuri detaliază, eveniment cu eveniment, folosind în sprijinul argumentaţiei inclusiv fotografii şi mesaje e-mail, ceea ce se întâmplat în culisele puterii în timp ce britanicii erau închişi în case în timpul restricţiilor antiepidemice.

”Petreceri care se întindeau până în zorii zilei. Membri ai personalului în stare de ebrietate vomitând şi intrând în altercaţii unii cu alţii. Pereţii de la Downing Street stropiţi cu vin roşu. Şi o petrecere ilegală pentru premier, cu baxuri de bere şi zeci de sandvişuri pregătite”, remarcă CNN după lectura raportului.

”Unii dintre funcţionarii cei mai puţin experimentaţi au crezut că participarea lor la unele dintre aceste evenimente era autorizată, dată fiind prezenţa înalţilor demnitari”, aşadar aceştia din urmă ”trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această cultură”, notează în raport Sue Gray.

Vorbind în faţa deputaţilor după apariţia raportului, Boris Johnson a spus că-şi asumă ”întreaga responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat”, şi-a cerut din nou scuze, dar s-a declarat hotărât să rămână în funcţie pentru a se ”concentra asupra priorităţilor britanicilor”, menţionând aici inclusiv războiul din Ucraina şi problema inflaţiei.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO

În replică, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a cerut din nou demisia lui Johnson, pentru a ”restabili demnitatea” puterii. Dar Starmer este la rândul său fragilizat de o anchetă a poliţiei de aceeaşi natură, cunoscută ca ”Beergate”.

Rămâne acum de văzut dacă noile elemente vor fi suficiente pentru a relansa în rândul majorităţii conservatoare discuţia dacă Johnson a minţit sau nu în faţa parlamentului când a asigurat că prin respectivele petreceri nu a încălcat restricţiile în vigoare la acea vreme.

Tags: Boris JohnsonDavid SimmondsDowning StreetlockdownPartidul Conservatorpartygate
Categorii: Diaspora