X

Încă un opozant venezuelean se refugiază într-o reprezentanţă diplomatică de la Caracas

Unul din cei şase parlamentari venezueleni din opoziţie acuzaţi de trădare şi alte infracţiuni s-a refugiat în ambasada Italiei de la Caracas, a anunţat miercuri Ministerul italian de Externe, într-un comunicat preluat de DPA, potrivit Agerpres.

Mariela Magallanes Lopez, căsătorită cu un cetăţean italian şi solicitantă a cetăţeniei italiene, a primit protecţie diplomatică din partea ambasadorului Italiei.

Citește și : Vucic critică, în faţa unor ambasadori occidentali, decizia Pristinei de a introduce taxe la mărfurile sârbeşti

Alături de alţi politicieni venezueleni, ea este acuzată de participare la tentativa de lovitură de stat de săptămâna trecută, iniţiată de preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, care în ianuarie s-a autoproclamat şef al statului.

Guaido şi Magallanes Lopez sunt membri ai Adunării Naţionale, dar regimul condus de preşedintele ales Nicolas Maduro a instituit un alt parlament, Adunarea Constituantă, care a decis prin vot ridicarea imunităţii parlamentare a şase deputaţi din opoziţie.

Ministrul italian de externe, Enzo Moavero Milanesi, a condamnat manevra autorităţilor de la Caracas ca “o încălcare a imunităţii parlamentare elementare şi a principiilor statului de drept”.

DPA reaminteşte că Italia are legături istorice strânse cu Venezuela, dar disensiunile din coaliţia guvernamentală de la Roma nu au permis urmarea exemplului altor state din Uniunea Europeană, care au recunoscut pretenţiile lui Guaido.

Unul din cei mai importanţi lideri ai opoziţiei venezuelene, Leopoldo Lopez, s-a refugiat şi el pe 30 aprilie, mai întâi în ambasada chiliană de la Caracas, iar ulterior în reşedinţa ambasadorului Spaniei în Venezuela. El se afla în arest la domiciliu de câţiva ani, dar a participat la protestele de stradă în timpul încercării nereuşite a lui Guaido de a-l înlătura de la putere pe Maduro.

Citește și : Opt germani de origine bosniacă, suspectaţi de sprijin acordat jihadiştilor, arestaţi în vestul Germaniei

Curtea Supremă a Venezuelei a ordonat joia trecută arestarea lui Lopez, însă guvernul de la Madrid a anunţat în aceeaşi zi că nu îl va preda. Vineri, ministrul spaniol de externe, Josep Borell, a reacţionat însă la o conferinţă de presă susţinută de opozantul venezuelean, avertizând că Spania nu va permite transformarea reprezentanţei sale diplomatice într-un “centru de activism politic”.

Tags: infractiuniJuan GuaidoMariela Magallanes Lopezopozitieparlamentaritradare
Categorii: Știrile zilei