Încărcătura explozivă care a ucis-o pe jurnalista Daphne Caruana Galizia a fost foarte probabil detonată printr-un SMS

Publicat:

Încărcătura explozivă care a ucis-o pe jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost foarte probabil detonată printr-un SMS trimis de pe o ambarcaţiune, a anunţat miercuri cotidianul Times of Malta, potrivit dpa, conform agerpres .

Daphne Caruana Galizia (53 de ani) a fost ucisă la 16 octombrie cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Asasinarea ei a tras un semnal de alarmă asupra faptului că vendetele politice şi criminalitatea organizată devin fenomene tot mai periculoase şi mai greu de controlat în Europa.


Anchetatorii verifică în prezent teoria conform căreia suspectul George Degiorgio (55 de ani) a trimis SMS-ul fatal de la bordul unei ambarcaţiuni, după ce primise undă verde de la fratele său Alfred Degiorgio (53 de ani), despre care poliţia crede că se afla la locul crimei.

Citește și : Fostul şef al serviciului de contrainformaţii al armatei poloneze a fost arestat pentru colaborare cu FSB

Surse din poliţie au declarat pentru publicaţia Times of Malta că al treilea inculpat în acest caz, Vince Muscat, urmărea locuinţa lui Caruana Galizia dintr-un alt punct.

În ancheta lansată după asasinat şi la care participă şi FBI, Europol şi Biroul finlandez de investigaţii au fost arestate până acum zece persoane, dintre care trei au fost inculpate – George Degiorgio, Alfred Degiorgio şi Vince Muscat.

În popularul său blog, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul ‘Panama Papers’, Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului ‘Panama Papers’.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama.

Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.