Incendii APOCALIPTICE în California. 23 de morţi şi aproape 300 de persoane sunt dispărute

Publicat:

California a făcut apel la statele vecine şi nu numai pentru ajutor în lupta împotriva incendiilor deosebit de violente care s-au soldat cu 23 de morţi de duminică, iar situaţia ar urma să se înrăutăţească, potrivit autorităţilor, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Situaţia “va continua să se înrăutăţească înainte de a se ameliora”, a avertizat Ken Pimlott, responsabil din cadrul departamentului californian pentru păduri şi luptă împotriva incendiilor, în cadrul unei conferinţe de presă transmise pe Facebook.


“Este un eveniment grav, sever, catastrofic. Aceste incendii ard literal mai repede decât poate alerga un pompier în anumite zone”, a mai afirmat el.

Citeşte şi: Trump sugerează ÎNCHIDEREA posturilor TV care-l critică. Vizate sunt CNN şi NBC

Alimentate de rafale de vânt cu viteze de peste 60 km/h şi în contextul în care umiditatea aerului este de doar 8%, 22 de incendii au distrus de duminică aproape 70.000 de hectare în opt comitate. Pompierii estimează că aproape 3.500 de clădiri au fost distruse.

Peste 8.000 de pompieri luptă pentru stingerea flăcărilor, sprijiniţi din aer de peste 70 de elicoptere, 30 de avioane încărcate cu apă şi la sol de sute de vehicule.

Autorităţile din statul american cu cea mai mare populaţie a obţinut deja întăriri din statele apropiate Nevada, Washington, Oregon sau Arizona, şi altele urmează să ajungă.

Garda naţională din California a desfăşurat 700 de soldaţi, cărora urmau să li se alăture miercuri şi joi 1.800 de persoane suplimentare, a anunţat generalul maior Dave Baldwin, şef de stat major al organizaţiei.

Citeşte şi: ‘Văduva albă’ a fost UCISĂ de o dronă americană în Siria

În ajutorul pompierilor au venit şi persoane private, cum este Chris Hoffmann, de 58 de ani, care conduce unul dintre cele şase camioane-cisternă trimise de compania BTP, angajatorul său. “Cum pompierii nu pot să plece în căutarea apei, noi o aducem la ei”, a declarat el pentru AFP.

Ken Pimlott a avertizat că aceste incendii “vor rămâne foarte imprevizibile în zilele următoare”. “Condiţiile climatice continuă să fie propice unui flagel”, a mărturisit el.

Potrivit serviciilor de salvare, incendiile s-au soldat cu 23 de morţi, în condiţiile în care precedentul bilanţ era de 21 de morţi.

Şeriful comitatului Sonoma, Robert Giordano, a declarat însă presei că 285 de persoane nu au fost încă localizate, subliniind că distrugerea a peste 70 de relee de telefonie mobilă complică sarcina autorităţilor.

Preşedintele american Donald Trump a decretat marţi stare de catastrofă naturală.

Incendiul numit “Tubbs”, activ în apropierea oraşului Santa Rosa, a provocat de unul singur moartea a 11 persoane şi a urcat pe locul al şaselea în istoria Californiei din punctul de vedere al bilanţului morţilor.

Acesta a devorat de duminică seară şi până miercuri dimineaţă peste 11.000 de hectare şi a distrus peste 570 de clădiri, dintre care 550 rezidenţiale. Un număr de 16.000 de structuri sunt încă ameninţate.

“Speram că locuinţa mea a scăpat… dar…”, a declarat pentru AFP Michael Desmond, în vârstă de 63 de ani, izbucnind în lacrimi în faţa pavilionului său redus la cenuşă ca alte câteva sute de imobile din cartierul Coffey Park, din Santa Rosa, unul dintre cele mai afectate de incendii.

Citeşte şi: Armata lui Bashar Al-Assad cucereşte noi teritorii ocupate de jihadiştii ISIS

Pe terenul de golf Bennett Valley din Santa Rosa, zeci de oameni din zonă au văzut cum ard flăcările pe colinele situate în împrejurimi, de unde se ridica o coloană densă de fum alb.

Poliţia din oraş a avertizat pe Facebook că serviciile meteorologice prognozează “o revenire a vânturilor puternice în regiune începând de miercuri seară (…) şi până joi dimineaţă”.

Şeriful din comitatul Sonoma a postat pe Facebook un ordin de evacuare pentru localitatea Geyserville, la circa 40 km de Santa Rosa.

Mii de locuitori au fost nevoiţi să fugă în grabă din calea flăcărilor, uneori în plină noapte, iar evacuările continuă. În total, au fost deschise 51 de adăposturi în zece comitate.

Numai în comitatul Sonoma au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele peste 25.000 de persoane, dintre care 5.000 au mers în adăposturi temporare, a anunţat luni biroul şerifului.

“Am fost evacuaţi în noaptea de duminică în 2 ore. Am putut să ne întoarcem ieri în casa noastră, care nu a fost afectată. Dar am fost din nou evacuaţi ieri”, a declarat miercuri pentru AFP Bob Nelson, de 53 de ani, a cărui locuinţă se află “între două incendii”.

Mai multe exploatări viticole din această regiune recunoscută pentru vinurile sale au fost total sau parţial distruse. Podgoria Signorello Estate şi exploatarea de vinuri bio Frey au fost devorate de flăcări, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen Lituanianul Andrius Kubilius este candidatul oficial pentru...

Grav accident în raionul Cahul: Cinci persoane, transportate la spital

Grav accident în raionul Cahul: Cinci persoane, transportate la spital Ceața din această dimineață a provocat un grav accident rutier în raionul Cahul. Un microbuz...

VIDEO/ Cântec personalizat și candidat „ȘOR” sub acoperire. Cum a decurs a 2-a săptămână de campanie electorală

VIDEO/ Cântec personalizat și candidat „ȘOR” sub acoperire. Cum a decurs a 2-a săptămână de campanie electorală Suntem la finele celei de a doua săptămâni...

Putin i-a scos pe talibani de pe lista organizaţiilor interzise. Mai mult, îi consideră ‘un aliat în combaterea terorismului’

Putin i-a scos pe talibani de pe lista organizaţiilor interzise. Mai mult, îi consideră 'un aliat în combaterea terorismului' Ministerul rus de Externe a anunţat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.