X

Incendiile de vegetaţie ameninţă o localitate din Fraser Island, insulă înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO

Locuitorii unei municipalităţi din regiunea de coastă a Fraser Island, Australia, o insula inclusă de UNESCO în patrimoniul mondial, au primit duminică ordin de evacuare din cauza unui incendiu de vegetaţie care se extinde, informează Reuters,  potrivit agerpres.

Incendiul, pornit în urmă cu şapte săptămâni de la un foc de tabără ilegal, a pârjolit jumătate din teritoriul acestei insule din largul coastei nord-estice a Australiei, care face parte din Marea Barieră de Corali, faimoasă pentru pădurile tropicale situate pe dune de nisip şi lacurile interioare.

Citește și : Iranul depășește 50.000 de decese asociate Covid-19

Locuitorii din Happy Valley au scăpat momentan de pericol după ce incendiul a scăzut în intensitate duminică după-amiază, a precizat comisarul serviciilor pentru situaţii de urgenţă din Queensland, Greg Leach, într-o intervenţie pentru postul de televiziune ABC.

”Anticipăm că incendiul nu va ajunge în localitatea Happy Valley astăzi, dar vom continua să depunem toate eforturile”, a mai spus Leach.

”Vom continua să folosim aeronave pentru a lupta împotriva flăcărilor începând cu prima oră a zilei de mâine, în încercarea de a stinge acest incendiu pe cât de bine putem”, a mai spus acesta.

Potrivit oficialilor, pe Fraser Island sunt mobilizaţi peste 90 de pompieri, 38 de vehicule şi 17 aeronave, printre care un airtanker de mari dimensiuni, aflat în acest stat pe perioada sezonului incendiilor, şi un alt tanker care va sosi din New South Wales.

Serviciile de urgenţă ale statului Queensland au sfătuit rezidenţii să-şi evacueze locuinţele duminică după-amiază.

”Să plecaţi imediat este cea mai sigură opţiune căci în curând va fi prea periculos să vă mai conduceţi vehiculele”, au precizat pe reţelele de socializare Serviciile de Pompieri şi Urgenţe ale acestui stat. ”Orice persoană care se află în apropiere de municipalitatea Happy Valley ar trebui să părăsească zona”.

Citește și : Turcia, în primul lockdown complet de weekend

Temperaturile ridicate înregistrate pe teritoriul Queensland săptămâna trecută au provocat condiţii pentru înteţirea incendiilor de vegetaţie, serviciile de urgenţă depunând în prezent eforturi pentru stingerea a 48 de focare, a mai precizat Leach.

Australia s-a confruntat în ultimii ani cu veri tot mai fierbinţi şi mai lungi, sezonul precedent fiind supranumit ”Vara neagră” de prim-ministrul Scott Morrison din cauza incendiilor de vegetaţie cu o durată neobişnuit de mare care au distrus aproape 12 milioane de hectare ducând la moartea a 33 de persoane şi a unui număr estimat de 1 miliard de animale.

Tags: Fraser IslandHappy ValleyincendiuUNESCOvegetaţie
Categorii: Știrile zilei