Incendiile de vegetaţie câştigă teren în Spania în ultima zi a unui val de căldură extremă

Publicat:

Serviciile de intervenţie continuau să lupte sâmbătă împotriva incendiilor de vegetaţie din Spania, care au devastat deja 20.000 de hectare din nord-vestul ţării, în ultima zi a unui val de căldură extremă şi neobişnuit de precoce pentru începutul sezonului de vară, informează AFP, potrivit agerpres

Cel mai important focar de incendiu le-a obligat pe autorităţile spaniole să evacueze 14 sate – în care locuiesc mai multe sute de persoane – din Sierra de la Culebra, un masiv muntos din regiunea Castilia şi Leon, în apropiere de graniţa cu Portugalia.


Citește și :  Washingtonul retrage un apropiat al preşedintelui venezuelean Maduro de pe lista neagră a Trezoreriei

Conform autorităţilor regionale, o parte dintre rezidenţi au putut să se întoarcă în locuinţele lor sâmbătă dimineaţă, după ce flăcările s-au îndepărtat de clădirile aflate iniţial în pericol.

Însă focarul “rămâne activ”, a subliniat guvernul din Castilia şi Leon, evocând condiţii meteorologice “nefavorabile”, cu vânturi uscate şi temperaturi ridicate.

În total, aproape “19.765 de hectare au ars” în acest incendiu gigantic, au adăugat autorităţile regionale spaniole.

Pompierii din Spania au continuat să lupte împotriva altor incendii din Caudiel, în regiunea Valencia, precum şi la Artesa de Segre, în regiunea Catalonia, unde un focar continuă să ardă începând de miercuri şi a devastat deja 1.600 de hectare de teren.

Alte focare sunt în schimb controlate, mai ales în Valea Iruelas din apropiere de Avila şi în regiunea Toledo, unde aproape 900 de hectare de vegetaţie au ars în proximitatea parcului de distracţii Puy du Fou.

Din cauza acelui incendiu, aproape 3.000 de persoane au trebuit să fie evacuate vineri din acest parc tematic istoric, filială a grupului francez Puy du Fou, inaugurat în martie 2021. Incendiul a fost stăpânit, “iar parcul şi-a redeschis porţile sâmbătă”, a anunţat conducerea sa.

Seria de incendii s-au produs într-o perioadă în care Spania se confruntă de o săptămână cu un val de căldură extremă şi neobişnuit de precoce pentru această perioadă a anului, un fenomen considerat de oamenii de ştiinţă drept o consecinţă a schimbărilor climatice.

Potrivit Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), temperaturi foarte ridicate sunt aşteptate şi pentru sâmbătă, mai ales la Toledo (41°C) şi în Valea Ebrului, la poalele Pirineilor, cu maxime de 42°C sau chiar de 43°C aşteptate la Zaragoza.

Citește și : Al treilea american este dat dispărut după ce a călătorit în Ucraina

Episodul de caniculă, care afectează şi Franţa şi Italia, ar urma să se încheie duminică, graţie unei mase de aer mai rece venită din vest, potrivit AEMET.

Spania, care a înregistrat în acest an cea mai călduroasă lună mai de la începutul secolului, potrivit agenţiei sala naţionale de meteorologie, a traversat deja patru episoade de temperaturi ridicate extreme în ultimele 10 luni, inclusiv valul actual de căldură.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.