Incendiile uriaşe au cauzat emisii semnificative de CO2 anul trecut (studiu)

Publicat:

Incendiile uriaşe au cauzat emisii semnificative de CO2 anul trecut (studiu)

Incendiile, devenite mai frecvente şi mai devastatoare din cauza schimbărilor climatice, au emis cantităţi importante de CO2 în 2023-2024, devastând anumite regiuni din Canada şi din Amazonia, subliniază un bilanţ mondial inedit publicat miercuri, informează AFP.

Incendiile din mediile naturale au cauzat emiterea a 8,6 miliarde de tone de CO2 la nivel global în sezonul martie 2023-februarie 2024, o cifră cu 16% peste medie. Circa 3,9 milioane de kilometri pătraţi au fost mistuiţi de flăcări, potrivit stiripesurse.


Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Datele sunt prezentate în prima ediţie a studiului “State of wildfires”, publicat în jurnalul Earth System Science Data, realizat de University of East Anglia şi de alte instituţii din Marea Britanie, care urmează să fie actualizat anual.

Emisiile provenite din incendiile din pădurile boreale ale Canadei au fost de peste nouă ori mai mari decât media ultimelor două decenii şi au contribuit la aproape un sfert din emisiile mondiale.

“Peste 232.000 de persoane au fost evacuate doar în Canada, ceea ce subliniază gravitatea impactului asupra oamenilor”, aminteşte de asemenea studiul.

Alte regiuni au suferit în mod deosebit, în special în Amazonia (Brazilia, Bolivia, Peru, Venezuela), Hawaii sau în Grecia.

“Anul trecut, incendiile au ucis oameni, au distrus case şi infrastructuri, cauzând evacuări în masă, ameninţând surse de venit şi deteriorând ecosisteme vitale”, subliniază Matthew Jones de la University of East Anglia, autorul principal al raportului.

“Aceste incendii devin mai frecvente şi mai intense odată cu încălzirea climei şi atât societatea, cât şi mediul suferă consecinţele”, a declarat el.

Autorii concluzionează că schimbările climatice au crescut probabilitatea condiţiilor meteorologice care favorizează aceste incendii. Potrivit calculelor lor, încălzirea cauzată de activitatea umană a crescut de cel puţin 20 de ori probabilitatea unor condiţii meteorologice propice incendiilor în Amazonia occidentală.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Pentru viitor, astfel de incendii vor deveni mai probabile dacă omenirea va continua să emită cantităţi mari de gaze cu efect de seră – dar nimic nu este încă inevitabil.

“Riscul poate fi minimizat. Nu este prea târziu”, a insistat Matthew Jones în timpul unei prezentări de presă.

Conform unui studiu publicat în iunie în jurnalul Nature Ecology & Evolution, numărul şi intensitatea incendiilor de pădure extreme, cele mai distructive şi poluante, s-au dublat la nivel global în ultimii 20 de ani, din cauza încălzirii climatice cauzate de activitatea umană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O organizație caritabilă din Noua Zeelandă a distribuit bomboane umplute cu metamfetamină

O organizație caritabilă din Noua Zeelandă a distribuit bomboane umplute cu metamfetamină O organizație caritabilă din Noua Zeelandă a prezentat scuze publice deoarece a distribuit,...

Spectacolul unui cunoscut pianist din Melbourne, anulat după ce artistul a spus că Israelul a ucis peste 100 de jurnalişti în Gaza

Spectacolul unui cunoscut pianist din Melbourne, anulat după ce artistul a spus că Israelul a ucis peste 100 de jurnalişti în Gaza Spectacolul unui cunoscut...

Mia le Roux, prima femeie surdă care a fost încoronată Miss Africa de Sud, după o competiție plină de controverse

Mia le Roux, prima femeie surdă care a fost încoronată Miss Africa de Sud, după o competiție plină de controverse Mia le Roux a devenit...

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi ale existenţei unui rezervor subteran de apă lichidă pe Marte

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi ale existenţei unui rezervor subteran de apă lichidă pe Marte Cercetătorii au găsit dovezi privind existenţa unui mare rezervor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.