X

Incendiu de proporții, intensificat de vânt şi căldură, a izbucnit în sudul Ciprului

Un incendiu de mari dimensiuni, intensificat de vânt şi căldură, a izbucnit sâmbătă în sudul Ciprului, determinând autorităţile să ceară ajutor din partea Israelului şi a Uniunii Europene pentru stingerea flăcărilor care au dus la evacuarea a zece localităţi, transmite AFP, potrivit agerpres.

După mai multe ore, sâmbătă seara pompierii nu reuşiseră încă să stingă focul care continuă să se extindă în districtul Arakapas situat la nord de oraşul port Limassol. Nu au fost raportate victime, dar mai multe case au fost distruse.

Citește și : Putin aprobă noua Strategie de Securitate Naţională a Rusiei

Preşedintele cipriot Nikos Anastasiades a mulţumit într-un tweet Greciei, care a trimis două avioane cisternă ca parte a unui mecanism european, precum şi Israelului, pentru că au răspuns solicitărilor de ajutor.

Conform autorităţilor, două alte avioane destinate stingerii incendiilor sunt aşteptate să sosească din Italia ca parte a mecanismului european de ajutor de urgenţă.

În Israel, biroul prim-ministrului Naftali Bennett a anunţat că va trimite duminică două avioane Canadair şi substanţe ignifuge.

Satele din districtul învecinat Larnaca, oraş situat la aproximativ 50 de km de Limassol, au fost evacuate ca măsură de precauţie. Fumul provocat de incendiu era vizibil din Larnaca.

Ministrul de externe Nikos Christodoulides a declarat că autorităţile au solicitat asistenţă Israelului, iar ministrul agriculturii Costas Kadis a anunţat că a fost cerut ajutor şi UE.

Citește și : Tadjikistan decretează vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani

Peste douăzeci de vehicule de pompieri, şase elicoptere şi patru avioane sunt deja mobilizate, precum şi membri ai trupelor britanice staţionate la bazele britanice de pe insulă.

Cipru se confruntă cu un val de căldură de la începutul săptămânii, cu temperaturi ce au depăşit pe alocuri 45 de grade Celsius.

Tags: CipruincendiuisraelLimassol
Categorii: Diaspora