X

Un incendiu a distrus un sit arheologic milenar din Peru

Un incendiu a devastat o mare parte a unui sit arheologic din nord-vestul statului Peru, inclusiv o frescă cu o vechime de 2.000 de ani, a declarat duminică directorul Muzeului Mormintelor Regale din Sipan, Walter Alva, citat de AFP. 

“Am aflat vestea teribilă şi tragică, un incendiu a distrus complexul arheologic Ventarrón”, a indicat Alva într-un comunicat.

Potrivit arheologului, Ventarrón, care găzduia “cea mai veche frescă din America”, este considerat expresia emblematică a arhitecturii timpurii din nordul Peru.

Incendiul, care a început duminică după-amiaza, a distrus fresce vechi de peste 2000 de ani, vase de ceramică şi documente păstrate în complexul arhitectural Ventarron, de pe coasta de nord a statului Peru, în regiunea Lambayeque, conform imaginilor difuzate de televiziunea locală.

Incendiul a fost provocat de angajaţii firmei agro-industriale Pomalca, care dăduseră foc la un câmp de trestie de zahăr.

Pompierii au susţinut că incendiul este în prezent controlat în proporţie de 95%. Procuratura a mers la faţa locului şi studiază posibilitatea de a trage la răspundere compania Pomalca.

Situl arheologic Ventarrón este un templu vechi de 4.500 de ani, descoperit în 2007 de Walter Alva. Templul este localizat pe partea vestică a dealului cu acelaşi nume şi găzduieşte câteva picturi murale.

Tags: complexul arhitectural VentarronincendiuLambayequeMuzeul Mormintelor Regale din SipanPomalcaWalter Alva
Categorii: Știrile zilei