Incendiu la Notre-Dame: Primele reacții internaționale

Publicat:

“Notre-Dame de Paris aparţine întregii umanităţi. A inspirat atât de mulţi scriitori, pictori, filosofi şi vizitatori din toată lumea. Ce seară tristă! Ce regretabil! Împărtăşesc emoţiile cu naţiunea franceză, care sunt şi ale noastre”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Agerpres.

”Urmăresc minut cu minut incendiul căruia i-a căzut pradă Notre-Dame din Paris”, a adăugat politicianul luxemburghez, conform unui comunicat difuzat luni seara.


Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, s-a referit la tragicul incident prin intermediul profilului său de pe reţeaua socială Twitter: “Notre-Dame de Paris este Notre-Dame a întregii Europe”, a scris Tusk în limba franceză luni seara. “Suntem toţi alături de Paris astăzi”, a adăugat el în limba engleză.

Citește și : Sadiq Khan: Londra se află alături de Paris ‘în tristeţe’

“Pompierilor, care fac tot posibilul pentru a controla focul de la Notre-Dame din Paris, un simbol al Franţei şi de care toţi europenii sunt mândri”, a declarat la rândul său preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Incendiul, care este pe cale să mistuie în întregime emblematicul edificiu din capitala franceză, a declanşat un val de emoţie la nivel internaţional, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a anulat un discurs televizat, care era foarte aşteptat din cauza crizei “vestelor galbene” care afectează ţara timp de mai multe luni, pentru a se deplasa la faţa locului.

Focul de la catedrală a fost declarat la ora 18:50 ora locală (16:50 GMT) pe acoperişul clădirii şi continuă încă.

Premierul britanic Theresa May a transmis luni un mesaj de susţinere pentru poporul francez, după ce un simbol al Franţei, celebra catedrală Notre-Dame din Paris, a fost cuprinsă de un puternic incendiu, conform Reuters.

“Gândurile mele se îndreaptă în această seară spre poporul francez şi spre serviciile de intervenţie care luptă cu acest teribil incendiu la catedrala Notre-Dame”, a transmis pe Twitter Theresa May, aflată într-o vacanţă.

Arhiepiscopul Parisului le-a solicitat preoţilor să tragă clopotele tuturor bisericilor pariziene pentru a semnala tragedia mistuirii de către flăcări a unui simbol al Franţei, catedrala Notre-Dame din Paris, conform Reuters.

De asemenea, conform unui mesaj publicat de Reuters, Vaticanul este în stare de “şoc şi tristeţe” din cauza incendiului care a provocat deja daune foarte grave clădirii şi ameninţă să o mistuie în totalitate. Vaticanul a dorit să transmită că este alături de credincioşii catolici francezi în aceste momente şi că se roagă pentru pompierii care intervin pentru stoparea flăcărilor.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Cultură, UNESCO, este “alături de Franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil” reprezentat de catedrala Notre-Dame, grav afectată, luni, de un incendiu, conform unui mesaj transmis pe Twitter de directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, transmite AFP.

Înscrisă în patrimoniul mondial al umanităţii din 1991, catedrala gotică aflată în inima Parisului este un important simbol al Franţei.

Conform ultimelor informaţii, incendiul extrem de puternic ameninţă să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperişul deja s-a prăbuşit.

Citește și : Incendiu uriaş la catedrala Notre Dame din Paris (VIDEO)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis condoleanţe locuitorilor Parisului în timp ce catedrala emblematică a oraşului, Notre Dame, este înghiţită de flăcări.

“Notre Dame din Paris este Notre Dame a întregii Europe”, a scris Tusk pe Twitter în limba franceză luni seara.

“Suntem toţi alături de Paris astăzi”, a adăugat el în limba engleză.

Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a fost cuprinsă luni de flăcări, într-un incendiu puternic care a distrus celebrul monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei. Flăcările au mistuit acoperişul catedralei vechi de mai multe secole. Un nor imens de fum s-a împrăştiat deasupra oraşului, iar cenuşa s-a răspândit pe o suprafaţă întinsă. Pompierii au evacuat zona din jurul catedralei, aflate în centrul capitalei franceze.

Preşedintele Emmanuel Macron a anulat un discurs adresat naţiunii, prevăzut să fie ţinut luni seară. Un reprezentant al preşedinţiei a precizat că Macron urmează să se deplaseze la locul incendiului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra...

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

România, pe locul 5 din 24 la numărul de fani prezenți la Euro 2024. Câți suporteri au susținut pe tricolori la meciurile din grupe

România, pe locul 5 din 24 la numărul de fani prezenți la Euro 2024. Câți suporteri au susținut pe tricolori la meciurile din grupe Peste...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.