X

Incendiu şi altercaţii la închisoarea din Teheran în care sunt deținuți politici

“Tulburări” au izbucnit sâmbătă seară în închisoarea Evin din Teheran, dar “situaţia este sub control”, a raportat agenţia oficiala de presă IRNA, citată de AFP, potrivit agerpres.

Iranul se confruntă cu manifestaţii de la moartea, pe 16 septembrie, a unei kurde iraniene de 22 de ani, Mahsa Amini, care se afla în arestul poliţiei moravurilor la Teheran, pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede în special purtarea vălului de către femei.

Citește și : Şefa diplomaţiei germane atrage atenţia că Rusia i-ar putea folosi pe refugiaţi ca armă

“Tulburări şi ciocniri au fost observate sâmbătă seară”, a declarat un înalt responsabil de rândul serviciilor de securitate citat de Irna, precizând că “răzvrătiţii” au provocat un incendiu. “În acest moment, situaţia este complet sub control şi calmul a revenit în închisoare”, a adăugat el.

“Ticăloşii au incendiat un depozit de haine din interiorul închisorii Evin, ceea ce a provocat un incendiu”, a spus acest responsabil cu rang înalt, adăugând că au avut loc altercaţii între “răzvrătiţi” şi personalul închisorii.

Site-ul Ministerului Justiţiei, Mizan Online, a raportat că incendiul a izbucnit “în urma unui conflict între mai mulţi deţinuţi având condamnaţi pentru fraude financiare şi furt”.

Citește și : Rusia folosește violul și violența sexuală ca ‘strategie militară’ în Ucraina (trimis ONU)

Potrivit unui pompier de la faţa locului, citat de IRNA, “opt persoane au fost rănite în acest incendiu” care s-a produs în acest penitenciar cunoscut pentru relele tratamente aplicate deţinuţilor politici. Sute de persoane arestate în timpul mişcării de protest ar fi fost trimise acolo.

În închisoarea Evin se găsesc şi străini sau persoane cu dublă cetăţenie, cum ar fi profesoara universitară franco-iraniană Fariba Adelkhah sau americanul Siamak Namazi, care a fost închis din nou săptămâna aceasta după o eliberare temporară, potrivit familiei sale.

Tags: EvinMahsa AminiMizan OnlineSiamak Namaziteheran
Categorii: Sinteze