X

Încep înscrierile la Marea Dictare Națională

Încep înscrierile la Marea Dictare Națională

Și în acest an, Ziua Limbii Române va fi celebrată printr-o Mare Dictare Națională. Competiția este organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și este deschisă tuturor. Doritorii de a-și testa cunoștințele sunt așteptați pe 31 august, de la ora 09:00, în Piața Marii Adunări Naționale, anunță Ministrul Educației, Dan Perciun.

„În an vom sărbători Ziua Limbii Române desfășurând Marea Dictare Națională, care va avea loc pe 31 august, ora 9:00 în Piața Marii Adunării Naționale. Evenimentul este organizat de către Ministerul Educației și Cercetării sub egida Președinției R. Moldova. Și are drept scop promovarea scrierii și vorbirii corecte în rândul tuturor cetățenilor”, a anunțat Dan Perciun într-o conferință de presă.

Citeşte şi: Procurorii americani susţin că un om de afaceri român l-a angajat pe Hunter Biden pentru a influenţa politica SUA – Stiripesurse.md

Având în vedere interesul sporit față de participarea la evenimentul de anul trecut, în acest an, Marea Dictare Națională va întruni un număr de trei ori mai mare de participanți, la eveniment fiind așteptate circa 1500 de persoane.

Încep înscrierile la Marea Dictare Națională

„Pentru a găzdui acest număr de participanți, în PMAN vor fi amplasate 750 de bănci. Toți participanții vor primi la fața locului foi, pixuri, apă și chipiuri”, a specificat Perciun.

Pentru a fi parte a acestui eveniment, dornicii vor fi rugați să se înregistreze pe pagina web creată de Ministerul Educației în acest sens.

Totodată, reprezentații MEC au precizat că dictările vor fi verificate de către o comisie extinsă constituită de către lingviști, reprezentanți MEC și alte persoane calificate.

La evaluare se va ține cont de normele și regulile stipulate în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ediția a III-a, publicat sub egida Academiei Române în 2022.

Primele 10 cele mai bune dictări vor fi premiate cu vouchere pentru cărți, cu seturi de cărți, în cadrul unui eveniment public.

Tags: Dan PerciunMarea Dictare NaționalăMinisterul Educației și Cercetării (MEC)Ziua Limbii Române
Social