Începe Adunarea Generală a ONU, într-o lume asediată de crize

Publicat:

Războiul din Ucraina, catastrofe climatice şi insecuritate alimentară într-o lume asediată de crize: liderii planetei vor lua cuvântul începând de marţi la tribuna Adunării Generale a ONU, marcată de diviziuni profunde, comentează AFP, potrivit agerpres.

Timp de aproape o săptămână, aproximativ 150 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume vor lua cuvântul în cadrul acestei mari reuniuni diplomatice anuale, care se reia în format fizic după doi ani perturbaţi de pandemia de COVID-19.


Vezi şi: Patru persoane ucise în protestele din Iran – VIDEO – Black News

În mod tradiţional, ziua inaugurală este dedicată discursului preşedintelui american care, în calitate de lider al ţării care găzduieşte Naţiunile Unite, vorbeşte printre primii. Însă acum, în mod excepţional, aşa cum s-a mai întâmplat doar extrem de rar în trecut, nu va fi la fel: Joe Biden, care s-a aflat luni la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, şi-a decalat intervenţia pentru miercuri.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va susţine un discurs de deschidere a celei de-a 77-a Adunări Generale care “nu va edulcora lucrurile”, a promis purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

“Ne adunăm într-un moment de mare pericol pentru lume”, a subliniat luni Antonio Guterres, enumerând “conflicte şi catastrofe climatice”, “neîncredere şi diviziuni”, sărăcie, inegalitate şi discriminare”.

La capitolul pericole, invadarea Ucrainei de către Rusia se va afla în centrul acestei săptămâni diplomatice la nivel înalt, cu o intervenţie, miercuri, a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski – prin legătură video datorită unei autorizări speciale votate săptămâna trecută de statele membre – şi cu un Consiliu de Securitate la nivel de miniştri de externe, joi.

Însă ţările din Sud sunt din ce în ce mai deranjate că Occidentul îşi concentrează atenţia pe Ucraina.

“Nu vrem să vorbim doar despre oprirea conflictului din Ucraina. Vrem încetarea conflictelor în Tigray (regiune din Etiopia – n.r.), în Siria, oriunde apar ele în lume”, a afirmat luni preşedinta Barbados, Mia Mottley, într-o zi preliminară axată pe educaţie şi obiectivele de dezvoltare.

În încercarea de a răspunde îngrijorărilor unor ţări, SUA şi Europa organizează marţi o reuniune la nivel înalt despre securitate alimentară, consecinţă a acestui război asupra întregii planete.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care urmează să urce marţi la tribună, va insista asupra necesităţii de a preveni o “fractură” între ţările din Nord şi ţările din Sud, a transmis Palatul Elysee, precizând că el va organiza un dineu pe această temă cu mai mulţi alţi lideri.

Aceste tensiuni provocate de războiul din Ucraina sunt asemănătoare cu resentimentul dintre Nord şi Sud în lupta împotriva schimbării climatice.

Ţările sărace, în prima linie a impactului devastator al unei încălzări globale de care nu sunt responsabile, se luptă în special pentru ca statele bogate să îşi respecte în sfârşit promisiunile de ajutor financiar.

Cu două luni înainte de COP27, conferinţa ONU privind clima care va avea loc în Egipt, ar fi surprinzător ca această criză climatică să nu fie unul dintre punctele centrale ale discursului lui Antonio Guterres, care a făcut din lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră, în special cele ale producătorilor de energii fosile, una dintre priorităţi.

Marţi ar mai urma să susţină discursuri preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, premierul japonez Fumio Kishida sau cancelarul german Olaf Scholz.

Citeşte şi: Taifunul Nanmadol face PRĂPĂD în Japonia (VIDEO)! Patru oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi – Black News

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi se află de asemenea la New York în această săptămână pentru prima sa Adunare Generală, iar dosarul nuclear s-ar putea afla încă o dată în centrul discuţiilor.

Raisi urmează să se întâlnească marţi cu Emmanuel Macron, care l-a încurajat în ultimele luni, în discuţii telefonice, să accepte condiţiile propuse de europeni pentru a readuce la viaţă acordul nuclear din 2015 menit a împiedica Teheranul să dezvolte bomba atomică, în schimbul ridicării sancţiunilor care îi sufocă economia.

De la reuniunea din această săptămână lipsesc preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste opt milioane de computere au fost afectate de blocajul cibernetic CrowdStrike la nivel mondial

Peste opt milioane de computere au fost afectate de blocajul cibernetic CrowdStrike la nivel mondial Microsoft a declarat că estimează că 8,5 milioane de computere...

VIDEO – Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii ‘Okhmatdyt’ din Kiev este FALS

VIDEO - Cum încearcă propaganda rusă să convingă că atacul de la spitalul de copii 'Okhmatdyt' din Kiev este FALS Pe canalele rusești de Telegram...

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale

Cazul medicului stomatolog din R. Moldova omorât la Brăila // Suspectul, reținut. Bărbatul avea mai multe antecedente penale Bărbatul care ar fi ucis medicul stomatolog...

Numărul de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice este în creștere

Numărul de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice este în creștere Peste 30 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor s-au produs în țară de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.