X

Începe campania electorală pentru parlamentare în Iran. Mai mulţi candidaţi moderaţi au fost excluşi!

În Iran s-a dat startul campaniei în vederea alegerilor parlamentare de la 21 februarie, umbrită însă de excluderea controversată a multor candidaţi moderaţi, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

Mai mult de 7.000 de candidaţi vor concura pentru cele 290 de locuri din parlament.

Citeşte şi: Fosta ambasadoare americană în Ucraina critică diplomaţia Washingtonului (VIDEO): Este ‘amorală’

În capitala Teheran, pentru cele 30 de mandate, considerate deosebit de importante şi influente, se află în competiţie 1.400 de candidaţi.

Conform previziunilor, reformatorii din jurul preşedintelui Hassan Rouhani vor avea dificultăţi la acest scrutin pentru că mulţi candidaţi moderaţi au fost împiedicaţi să se prezinte.

Puternicul Consiliu al Gardienilor, responsabil cu verificarea şi aprobarea candidaturilor, a respins, fără nicio explicaţie, mii de aspiranţi, majoritatea de orientare moderată şi reformistă.

Peste 75% dintre cei cărora li s-au aprobat candidaturile sunt conservatori şi adepţi ai liniei dure, potrivit unor informaţii neconfirmate din presă.

Citeşte şi: Premierul kosovar ÎŞI TAIE din salariu. Măsura se aplică tuturor miniştrilor!

Moderaţii ar putea fi defavorizaţi şi de o participare scăzută în rândul electoratului dezamăgit.

Iranul nu are un sistem de partide, astfel încât în alegeri se confruntă diferite facţiuni. Principalele grupări sunt constituite din reformatorii din jurul lui Rouhani, neoconservatori, ultraconservatori şi partizani ai liniei dure.

Potrivit Ministerului de Interne, în jur de 58 milioane de iranieni au drept de vot la aceste alegeri, într-o ţară cu 83 milioane de locuitori.

Tags: alegeriConsiliu al GardienilorHassan RouhaniIranteheran
Categorii: Știrile zilei