X

A început REFERENDUMUL pentru independența Kurdistanului irakian

Kurzii irakieni din străinătate au început să voteze sâmbătă în cadrul unui controversat referendum privind independenţa regiunii autonome Kurdistan, în contextul unei opoziţii pe plan internaţional, relatează agenţia DPA. 

O comisie însărcinată cu procesul referendumului a anunţat o rată mare a participării la votul electronic, dar fără să ofere cifre. Kurzii irakieni din străinătate au la dispoziţie trei zile pentru a vota în cadrul referendumului. Primii care au început să voteze au fost kurzii irakieni din China. Nu se cunoaşte însă numărul exact al votanţilor eligibili din rândul kurzilor irakieni din străinătate.

Referendumul este prevăzut să aibă loc luni în Kurdistan şi în zonele disputate între Erbil şi Bagdad, inclusiv provincia bogată în petrol Kirkuk, mixtă din punct de vedere etnic. Aceste zone se află acum sub control militar kurd.

Bagdadul se opune vehement referendumului, pe care îl consideră unilateral şi neconstituţional.

Referendumul i-a alarmat şi pe vecinii Irakului – Turcia, Iran şi Siria – care se tem că minorităţile kurde de pe teritoriul lor ar putea fi încurajate să se separe.

Turcia a avertizat că ar putea impune sancţiuni Kurdistanului în legătură cu referendumul. ”Măsurile pe care noi le vom lua vor avea dimensiuni în plan diplomatic, politic, economic şi al securităţii”, a declarat premierul turc Binali Yidirim presei sâmbătă, în cursul unei deplasări la Kirsehir, în centrul Turciei, potrivit AFP.

ONU a avertizat în legătură cu ”efectul potenţial destabilizator” al referendumului, în timp ce SUA consideră că votul ar putea alimenta revolta în regiune şi ar putea distrage atenţia de la operaţiunile în curs de desfăşurare împotriva grupării Stat Islamic în Irak şi Siria.

Preşedintele Kurdistanului, Masoud Barzani, le declara vineri kurzilor să fie gata ”de a plăti orice preţ” pentru independenţa dorită de mult timp.

Aspiraţiile kurzilor de separare de Irak datează încă de la începutul sec. al XX-lea, dar, după invazia americană în Irak, în 2003, care a dus la înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere, apelurile la independenţa kurzilor au luat avânt.

Tags: Binali Yidirimindependentaindependenţa regiunii autonome KurdistanIrakIranMasoud BarzaniSaddam Husseinsiriaturcia
Categorii: Sinteze