Încercând să evite criticile, China recalibrează Noul Drum al Mătăsii

Publicat:

China va promova o versiune ‘recalibrată’ a iniţiativei sale ‘Belt and Road’ (BRI, ‘Noul Drum al Mătăsii’) la summitul ce va avea loc săptămâna aceasta la Beijing, într-o tentativă de a atenua criticile legate de faptul că politica sa emblematică în materie de infrastructură alimentează îndatorarea statelor şi este lipsită de transparenţă, transmite miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Iniţativa promovată de preşedintele chinez Xi Jinping face obiectul unor controverse, unele state partenere acuzând costurile ridicate ale proiectelor, iar guverne occidentale văzând în ea un mijloc de creştere a influenţei Chinei pe plan extern.


Citeşte şi: Americanii au ucis mai mulţi civili afgani decât au făcut-o talibanii

Deşi majoritatea proiectelor sunt în derulare, unele au fost afectate de schimbări de guverne în ţări ca Malaezia şi Maldive, iar altele au fost suspendate din motive financiare, precum construirea unei uzine electrice în Pakistan şi a unui aeroport în Sierra Leone. În plus, în ultimele luni Beijingul a fost nevoit să respingă o serie de critici, insistând că niciun stat nu a intrat într-o aşa-zisă ‘capcană a datoriilor’.

Preşedintele Xi a lansat iniţiativa ‘Noului Drum al Mătăsii’ în 2013, iar, potrivit datelor colectate de Thomson Reuters, valoarea totală a proiectelor este de 3.670 miliarde de dolari, în ţări din Asia, Europa, Africa, Oceania şi America de Sud.

Potrivit unui proiect de comunicat consultat de Reuters, cei 37 de lideri participanţi la summitul din 25-27 aprilie vor conveni să prevadă finanţări care respectă ţintele de îndatorare globale şi promovează creşterea ‘verde’.

Printre liderii participanţi se vor afla preşedintele rus Vladimir Putin, prim-ministrul Imran Khan al Pakistanului, un aliat apropiat al Chinei şi unul din principalii beneficiari ai investiţiilor, precum şi şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a cărui ţară a devenit recent prima din G7 care a aderat la BRI.

SUA, care nu s-au alăturat iniţiativei ‘Belt and Road’, va trimite doar o delegaţie de nivel mai redus, în care nu se afla nimeni de la Washington.

Unele proiecte ale BRI ‘trec printr-o perioadă de raţionalizare şi evaluare’, a declarat Li Lifan, director general adjunct al Centrului de Studii pentru Iniţiativa Belt and Road, din cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale de la Shanghai. Acest summit ‘ va fi un moment de reflecţie şi de discuţii despre speranţele pentru viitor’, a declarat el pentru Reuters.

‘Partea politică este gestionată acum de Ministerul de Externe, nu de Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă’, modificarea fiind operată anul trecut, a declarat un diplomat occidental de rang înalt, aflat la post în China.

Alţi analişti spun că a fost observabilă o schimbare în privinţa eforturilor Chinei de a-şi promova politica în a doua jumătate a anului 2018.

Citeşte şi: Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 359 de morți; Explozie controlată în apropiere de un cinematograf în Colombo

Într-un gest neobişnuit, cel puţin zece ambasadori şi alţi diplomaţi chinezi, în ţări ca Mexic sau Kenya, au publicat scrisori în presa locală pentru a apăra iniţiativa BRI.

Wu Ken, noul ambasador chinez la Berlin, a recunoscut, în primul său discurs, că există ‘îndoieli profunde’ cu privire la BRI.

‘Sper că persoanele relevante pot trece cât mai curând cu putinţă peste ‘alergiile’ pe care le au faţă de Belt and Road, astfel încât China şi Germania să poată coopera pentru a profita împreună de pe urma ei’, a declarat el la începutul lunii.

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, un om de încredere al cancelarului Angela Merkel, va participa la summit.

Potrivit lui William Klein, ministru-consilier la ambasada americană la Beijing, SUA continuă să aibă unele îngrijorări legate de Belt and Road, în ce priveşte ‘practici de finanţare opace, guvernanţă deficitară şi eşecul de a adera la norme şi standarde acceptate la nivel internaţional’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.