X

Încercări de calmare a relațiilor dintre Turcia și SUA. Discuții de ultimă oră între șefii celor două diplomații

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, şi omologul său american, Rex Tillerson, au abordat marţi în cursul unei discuţii telefonice criza provocată de suspendarea serviciilor de viză între cele două ţări, a anunţat agenţia de presă proguvernamentală Anadolu, relatează AFP. 

Mevlut Cavusoglu şi Rex Tillerson “au discutat despre suspendarea reciprocă a serviciilor de viză”, a informat Anadolu fără alte comentarii.

Tensionate de mai multe luni, relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, doi ţări partenere în cadrul NATO, au devenit furtunoase după inculparea pentru “spionaj”, săptămâna trecută, a unui angajat turc al consulatului american la Istanbul. Ca măsură de retorsiune, Washingtonul a suspendat duminică principalele servicii de eliberare a vizelor americane în Turcia.

Ankara a replicat prin măsuri similare, iar preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a criticat vehement marţi pe ambasadorul SUA în Turcia, John Bass, afirmând că nu mai este considerat “ca reprezentantul Statelor Unite în Turcia”.

Miercuri, premierul turc, Binali Yildirim, a adoptat un ton mai conciliant. “Sperăm că relaţiile dintre cei doi aliaţi vor reveni rapid la normal”, a declarat el. “Într-un moment în care tensiunile regionale şi mondiale sunt tot mai mari, nu vom abandona bunul-simţ”, a mai spus demnitarul turc.

Dacă liderii turci şi-au manifestat nemulţumirea, ei s-au ferit până în prezent să îl critice pe preşedintele Donald Trump, concentrându-şi acuzaţiile asupra ambasadorul american, desemnat ca instigator al suspendării vizelor.

Autorităţile americane şi-au exprimat “sprijinul total” pentru ambasadorul Statelor Unite la Ankara, a făcut cunoscut la Washington purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert. Decizia de suspendare a vizelor a fost luată “în coordonare” cu guvernul american, a adăugat ea.

Element care riscă să alimenteze criza, un alt angajat turc al consulatului american la Istanbul a fost convocat de justiţia turcă.

Acest război inedit al vizelor a izbucnit după mai multe luni de diferende pe mai multe planuri, începând cu Siria, unde Turcia reproşează Statelor Unite că sprijină miliţiile kurde pe care le ea le consideră “teroriste”.

Alt subiect de discordie, extrădarea predicatorului Gulen, cerută fără succes de Ankara după puciul eşuat din iulie 2016. Recep Tayyip Erdogan a sugerat recent că este dispus “să facă un schimb” contra unui pastor american închis în Turcia.

Tags: Donald TrumpHeather NauertJohn BassMevlut CavusogluRecep Tayyip ErdoganRex TillersonrusiasiriaSUAturciavize
Categorii: Diaspora