În faţa incertitudinilor Brexitului, cetăţenia britanică devine o opţiune

Publicat:

Pe fondul muzical al Beatles-ilor, noi cetăţeni britanici se pregătesc să depună jurământul faţă de regina Elisabeta a II-a, sporind rândurile rezidenţilor europeni care speră să-şi asigure astfel viitorul în Regatul Unit după Brexit, relatează AFP miercuri, potrivit agerpres.

La primăria din Islington (la nord de Londra), în grupul care se adună în faţa drapelului britanic şi al unui portret al reginei se vorbeşte despre cricket, sport foarte iubit în această ţară, semn al ataşamentului faţă de noua patrie.


Citeşte şi: Boris Johnson aruncă o umbră de îndoială asupra poziţiei britanice în problema frontierei irlandeze

“Înaintea referendumului (pentru ieşirea din UE în 23 iunie 2016), nu mă gândisem vreodată să solicit cetăţenia britanică”, explică Almudena Lara, o spaniolă de 43 de ani, angajată a unei organizaţii caritabile. “În calitate de cetăţeană europeană, mă simţeam acasă aici. Dar acum, cu toate incertitudinile acestea…! Dat fiindcă eu aveam dreptul de a-mi obţine cetăţenia, era mai sigur să o fac”, adaugă această mamă a doi copii, care trăieşte în Regatul Unit de 19 ani.

Londra şi Bruxellesul au încheiat un acord preliminar în decembrie pentru a garanta drepturile a circa trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regatul Unit şi a unui milion de imigranţi britanici în UE. Dar mulţi nu au încredere în promisiuni şi, în 2017, 38.528 de cetăţeni ai UE au obţinut cetăţenia britanică, faţă de doar 15.460 în 2016.

“Aş fi făcut-o oricum”, spune Julie Kvaerndrup, o daneză, profesoară de muzică, în vârstă de 33 de ani, primindu-şi noul paşaport. “Dar referendumul mi-a grăbit decizia”, adaugă ea. “Mi-am spus: Ce se va petrece în cinci sau în zece ani?”

Pentru a valida accederea la cetăţenia britanică este necesar să se asiste la o ceremonie la primăria din cartier, în cursul căreia trebuie depus jurământul faţă de regină şi asumat angajamentul de a respecta legile şi valorile democratice ale ţării.

Citeşte şi: Un val de suspiciuni planează asupra lui Jean-Claude Juncker. Europarlamentarii cer o anchetă imediată

La Islington, ofiţerul stării civile Dion Goncalves a ales să creeze un pic de ambianţă, difuzând melodii de succes ale Beatles-ilor. Munca sa constă în principal în verificarea ca persoanele naturalizate să pronunţe bine jurământul.

În momentul abordării noilor lor drepturi, el evocă apelurile în creştere în favoarea unui al doilea vot asupra Brexitului, subliniind că noii cetăţeni ar putea de acum să participe “la orice nou referendum”.

Sud-african din părinţi portughezi, Dion Goncalves supervizează aceste ceremonii din 2005, el însuşi obţinându-şi cetăţenia în 2013.

Majoritatea cererilor de cetăţenie britanică provin din subcontinentul indian şi din Africa subsahariană. Unii cetăţeni ai ţărilor din aceste regiuni, dar şi din UE, au venit în Regatul Unit după ce fugiseră din ţara lor de origine.

“Eu sunt gay şi am crescut într-o ţară în care nu mă simţeam în siguranţă”, subliniază George, un artist cipriot de 36 de ani. “Astăzi, mă simt în siguranţă. Nu este vorba doar despre a fi britanic, ci de a avea un cămin care să mă accepte”, mai spune el.

Citeşte şi: Jurnalistul ucis în Slovacia ancheta legătura dintre mafia calabreză şi liderii politici

Pentru a obţine paşaportul britanic, candidaţii trebuie să fi trăit în mod normal în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Procesul în sine se poate dovedi a fi lung şi costisitor (peste 1.300 de lire, adică circa 1.500 de euro).

Solicitanţii trebuie, de asemenea, să treacă un test de cultură britanică, acoperind istoria, politica, sporturile şi bucătăria.

Andrei Misarca, un inginer informatician român de 26 de ani, tocmai şi-a obţinut cetăţenia în cursul unei ceremonii la Ealing, (la vest de Londra). El nu se aşteaptă după aceasta la mari schimbări, ci cel mult la facilităţi pentru a călători. Tânărul, care locuieşte în Marea Britanie de peste şapte ani, explică faptul că a fost cuprins de un “sentiment de urgenţă” după referendumul asupra Brexit. “Acum, se bucură el, am deja impresia că fac parte din societatea britanică. Chiar dacă nu înţeleg în continuare regulile cricketului”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.