După încetarea ostilităţilor cu talibanii, forţele NATO vor intensifica lupta împotriva jihadiştilor din Afganistan

Publicat:

Încetarea unilaterală a focului cu talibanii anunţată joi de preşedintele afgan Ashraf Ghani va permite intensificarea operaţiunilor împotriva organizaţiei Stat Islamic (EI), a indicat vineri, la Bruxelles, comandantul Forţelor americane şi ale NATO în Afganistan, generalul John Nicholson. 

El a explicat că au loc operaţiuni cu regularitate pentru alungarea luptătorilor SI şi ai Al-Qaida, care controlează părţi din teritoriul afgan, mai ales provinciile Kunar (nord-est), Nangahar (est) şi Jowzjan (nord), relatează agerpres.


Citeşte şi: Erdogan spune că ar putea ridica starea de urgenţă şi va bombarda o ţară vecină

‘Suntem în mijlocul unei noi ofensive împotriva SI în Nangahar’, a declarat generalul Nicholson, precizând că este vorba despre o ofensivă terestră purtată de comandouri afgane şi de forţe speciale americane, cu sprijin aerian afgan şi american.

‘Aceasta va continua şi chiar se va intensifica în perioada de încetare a focului’ cu talibanii, a adăugat el, citat de AFP şi Reuters.

Generalul Nicholson a menţionat că SUA s-au angajat să respecte încetarea focului oferită talibanilor de preşedintele afgan, dar a dat asigurări că armata americană nu va ezita să se apere dacă va fi cazul.

Citeşte şi: Canada LEGALIZEAZĂ marijuana

‘Vom lua măsuri pentru a apăra forţele coaliţiei şi forţele afgane. Acesta înseamnă că vom supraveghea (situaţia) şi vom fi pregătiţi să răspundem oricărei ameninţări împotriva forţelor noastre care s-ar prezenta sau care ar părea iminentă’, a dat asigurări generalul Nicholson.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani, ale cărui oferte de pace către talibani au rămas până acum fără răspuns, a anunţat joi o încetare a focului unilaterală şi temporară cu aceştia pentru sfârşitul Ramadanului.

Încetarea luptelor ar urma să dureze circa o săptămână, probabil între 12 şi 20 iunie, ipoteză considerată totuşi puţin probabilă de observatori. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.