Închiderea unei moschei din regiunea pariziană, validată de justiţia franceză

Publicat:

Un tribunal administrativ francez a validat marţi decizia Ministerului de Interne de a închide pentru şase luni o moschee din regiunea pariziană, acuzată de autorităţi de difuzarea unor comentarii care au dus la asasinarea profesorului Samuel Paty de către un islamist, relatează AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul administrativ din Montreuil a apreciat că guvernul “nu a adus atingere gravă şi vădit ilegală libertăţilor fundamentale” închizând provizoriu moscheea de la Pantin “cu scopul de a preveni reiterarea unor astfel de acţiuni”.


Citește și : Michael Bloomberg bagă o avere în ultima săptămână de campanie a lui Joe Biden

Porţile lăcaşului de cult, închise pentru cei circa 1.300 de credincioşi din 21 octombrie, nu se vor deschide în următoarele şase luni.

Autorităţile reproşează moscheii că a difuzat la 9 octombrie pe pagina sa de Facebook un videoclip în care arăta pe tatăl unei eleve de la colegiul din Conflans-Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, indignat în urma unui curs despre libertatea de exprimare susţinut de profesorul Samuel Paty.

În 16 octombrie, profesorul de istorie şi geografie a fost decapitat de un refugiat de origine ruso-cecenă în vârstă de 18 ani, care îi reproşa că le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed.

“Şase luni este un termen disproporţionat. Dacă acesta ar fi fost stabilit la două sau trei luni, ar fi fost considerat simbolic, în scopuri educative”, şi-a exprimat regretul Muhammed Henniche, preşedintele Federaţiei Musulmane din Pantin şi responsabil al moscheii.

Respingerea contestaţiei nu a fost în schimb deloc o surpriză. “Văzând ambianţa generală, se ştia că acceptarea ei ar fi fost puţin dificilă”, a spus el.

În cursul audierii de luni, acesta s-a declarat “copleşit”, exprimându-şi în mai multe rânduri regretul faţă de această “crimă oribilă”.

“Nu este mai puţin adevărat că el a dovedit în orice caz o neglijenţă de neînţeles, în timp ce poziţia şi atribuţiile sale ar fi trebuit să-l conducă la mai multă reţinere”, a subliniat tribunalul administrativ în verdictul său.

Citește și : Angela Merkel deplânge indisciplina germanilor în faţa pandemiei

“Această difuzare se înscrie, între altele, într-un context de încurajare a mişcării radicale din cadrul Marii Moschei de la Pantin. Rezultă din anchetă că unul dintre imamii Moscheii de la Pantin, Ibrahim Doucoure, alias Abou Talha, care oficiază slujba religioasă de vineri, s-a implicat în mişcarea islamistă radicală” în regiunea pariziană, a adăugat tribunalul.

Format într-un institut fundamentalist în Yemen, Ibrahim Doucoure îşi anunţase duminică retragerea din activitate.

Federaţia musulmană din Pantin, prin avocaţii săi, a anunţat într-un comunicat intenţia de a face apel la această decizie în faţa Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării.

În afară de închiderea temporară a acestei moschei, guvernul francez a dizolvat săptămâna trecută colectivul pro-palestinian Şeicul Yassin şi monitorizează mai multe asociaţii considerate apropiate de “islamismul radical”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.