X

Închisoare cu executare pentru un grup de migranţi în Maroc după drama de la Melilla

Justiţia marocană a condamnat marţi 33 de migranţi africani la 11 ani de închisoare cu executare fiecare pentru “intrare ilegală” în Maroc, după o tentativă, soldată cu morţi, de intrare în enclava spaniolă Melilla la sfârşitul lunii iunie, potrivit avocatului apărării, scrie agerpres.  

“Tribunalul de primă instanţă din Nador a condamnat astăzi 33 de migranţi la 11 luni de închisoare cu executare fiecare”, a declarat pentru AFP avocatul lor, Khalid Ameza.

Citește și : 13 deţinuţi au fost ucişi într-o închisoare din Ecuador

“Este o sentinţă foarte severă, având în vedere elementele dosarului şi circumstanţele faptelor”, a subliniat avocatul, care şi-a exprimat intenţia de a înainta apel.

“Sperăm că instanţa de apel va rectifica această sentinţă severă”, a reacţionat Asociaţia Marocană pentru Drepturile Omului (AMDH) din Nador, oraş marocan de la frontiera cu enclava spaniolă, unde a avut loc tragedia.

Cele 33 de persoane aflate în situaţie neregulamentară erau inculpate pentru “intrare ilegală pe teritoriul marocan”, “violenţă împotriva unor agenţi ai forţelor de ordine”, “adunare armată” şi “refuz de a se conforma”.

Procesul unui al doilea grup de 29 de clandestini – printre care şi un minor -, care s-a deschis la 13 iulie, a fost amânat pentru 27 iulie, având loc de asemenea la un tribunal din Nador.

Acest al doilea grup este inculpat pentru “participare la o grupare infracţională cu scopul de a organiza şi facilita imigrarea clandestină în străinătate”.

Cei 62 de inculpaţi fac parte din cei aproape 2.000 de migranţi, în majoritate sudanezi, care au încercat să intre cu forţa la 24 iunie în oraşul autonom spaniol Melilla, situat pe teritoriul Marocului.

Drama a făcut 23 de morţi în rândul migranţilor, conform autorităţilor marocane, şi a provocat o indignare masivă în Maroc şi în afara sa.

Citește și : Ayatollahul Khamenei îl temperează pe Erdogan: O ofensivă turcă în Siria ar fi ‘prejudiciabilă’ pentu regiune

Acest bilanţ al deceselor este cel mai ridicat înregistrat vreodată la frontierele dintre Maroc şi Ceuta şi Melilla, care constituie singurele frontiere terestre ale UE cu continentul african.

O misiune de informare marocană a concluzionat săptămâna trecută decesul “prin asfixie” al unor migranţi care au murit în încercarea de a trece în Melilla, disculpând astfel poliţia.

Tags: inchisoareMarocMelillamigrantiNador
Categorii: Știrile zilei