X

Închisoare pe viaţă pentru neonazistul care a asasinat un ales local german

Un neonazist german a fost condamnat joi de un tribunal din Frankfurt la închisoare pe viaţă pentru uciderea în 2019 a unui ales local creştin-democrat favorabil primirii de migranţi, un asasinat care a şocat la acea vreme Germania, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Stephan Ernst, în vârstă de 47 de ani, a fost acuzat de parchetul federal din Karlsruhe de ‘omor cu circumstanţe agravante’ şi de ‘tentativă de omor cu circumstanţe agravante’.

Citeşte şi: Bernie Sanders a făcut o avere cu poza de la Capitoliu

Walter Lübcke, ales local şi înalt funcţionar teritorial, în vârstă de 65 de ani, membru al Uniunii Creştin-Democrate, a fost găsit mort pe 2 iunie 2019 pe terasa casei sale din Kassel, landul Hessa. Victima fusese împuşcată în cap şi zăcea într-o baie de sânge.

Suspectul Stephan Ernst a fost arestat în scurt timp şi iniţial a mărturisit crima, după care a retractat şi l-a acuzat pe presupusul său complice, Markus H.

Acesta a primit joi o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru încălcarea legii privind armele de foc. Justiţia nu l-a găsit însă vinovat de complicitate la crimă.

În schimb, Ernst va trebui să execute cel puţin 15 ani de detenţie.

Citeşte şi: Slovacia a testat pentru covid mai mult de jumătate din populaţie într-o campanie fulger

Potrivit anchetatorilor, cei doi suspecţi au asistat la o reuniune publică în care Walter Lübcke şi-a declarat sprijinul faţă de deciziei cancelarului Angela Merkel de a deschide porţile în 2015 pentru solicitanţii de azil.

Stephan Ernst, acuzat şi de tentativă de omor cu armă albă în 2016 împotriva unui solicitant de azil irakian, şi-a proiectat tot mai mult ura xenofobă, ‘începând de la această reuniune’, asupra lui Walter Lübcke, au afirmat procurorii.

Tags: FrankfurtgermaniaHessaKasselmigrantineonazistStephan ErnstWalter Lübcke
Categorii: Externe