X

Închisoare pe viaţă pentru un acuzat în procesul atentatelor din metroul de la Moscova din 2010

Un tribunal militar rus l-a condamnat vineri la închisoare pe viaţă pe singurul organizator încă în viaţă al celor două atentate mortale din metroul de la Moscova în 2010, care au făcut 39 de morţi şi aproape 90 de răniţi, relatează France Presse, potrivit agerpres

La 29 martie 2010, două atacatoare sinucigaşe din republica rusă Daghestan din Caucaz şi-au detonat centurile explozive în două staţii de metrou aglomerate din centrul capitalei ruse.

Citește și : India a înregistrat peste 500.000 de decese asociate COVID-19

În anii următori, serviciile de securitate ruse au eliminat mai mulţi membri ai grupării islamiste clandestine care revendicase acest atentat şi făcea parte din organizaţia “Emiratul Caucazului”, aflată la originea altor câteva atacuri.

Bărbatul condamnat vineri, Magomed Nurov, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat în 2019 în Daghestan. Considerat singurul supravieţuitor al grupului care a comis atentatele, el îşi neagă vinovăţia.

Potrivit anchetatorilor, el a acţionat ca intermediar, conducând membrii grupării teroriste şi ajutându-i să se ascundă de poliţie.

“El nu a pledat vinovat, spunând că a acţionat sub presiunea” altor membri ai celulei teroriste, a declarat procurorul Natalia Troşkina reporterilor.

Încătuşat, îmbrăcat în întregime în negru şi închis într-o cuşcă de sticlă, Magomed Nurov a răspuns cu animozitate întrebărilor jurnaliştilor înainte de verdict, potrivit unui corespondent AFP la faţa locului.

“Faceţi o cerere scrisă şi vă vom răspunde. Dacă mă provocaţi, va fi pe conştiinţa voastră”, a spus el.

Citește și : Omul care încearcă să-l dea jos de la putere pe Boris Johnson

De asemenea, el a fost obligat să plătească 17 milioane de ruble (195.000 de euro) drept despăgubire către metroul din Moscova.

În anii 2000 şi începutul anilor 2010, Rusia a fost lovită de o serie de atentate teroriste care au făcut zeci de morţi, în urma încheierii războiului din Cecenia dintre forţele ruse şi o mişcare separatistă care s-a radicalizat înainte de a jura credinţă organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Tags: inchisoareMagomed Nurovmoscova
Categorii: Diaspora