Incident la o centrală nucleară din sud-vestul Finlandei, dar fără scurgeri radioactive

Publicat:

Autoritatea finlandeză de securitate nucleară (STUK) a anunţat joi o creştere a nivelului radiaţiilor în urma unui incident la reactorul 2 al centralei nucleare de la Olkiluoto, în sud-vestul Finlandei, dar nu sunt scurgeri radioactive în afara centralei şi situaţia este sub control, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

”Nu sunt indicii privind o scurgere de combustibil în urma incidentului” şi reactorul a revenit la o ”situaţie stabilă”, nivelul radioactivităţii revenind de asemenea la normal, menţionează într-o declaraţie această autoritate, precizând că a fost informată despre nivelul ridicat de radiaţii la acel reactor joi în jurul orei locale 13:00 (11:00 GMT).


Citește și : Arabia Saudită APROBĂ vaccinul Pfizer-BioNTech

”Creşteri ale nivelurilor de radiaţii au fost măsurate într-un sector unde nivelurile de radiaţii sunt ridicate chiar în condiţii de operare normală, motiv pentru care nimeni nu lucrează acolo”, a mai precizat STUK.

”Nu există riscuri pentru oameni sau mediu”, a declarat pentru AFP directorul adjunct al acestei instituţii, Tomi Routamo, care a calificat totuşi incidentul drept unul ”serios”. Sistemele automate au detectat niveluri ridicate de radiaţii în circuitul primar de alimentare al reactorului şi în prezent se fac investigaţi pentru a determina cauza incidentului, a explicat acest responsabil, adăugând că ”este pentru prima dată când un eveniment de acest fel se produce în Finlanda”.

Un incident a mai survenit cu 30 de ani în urmă la o altă centrală nucleară finlandeză, dar într-un circuit secundar, mai puţin sensibil, acum fiind vorba despre circuitul primar de apă, care este mai sensibil întrucât este vorba despre un circuit închis în reactor.

Citește și : Premierul demisionar al Libanului, INCULPAT pentru catastrofa din Beirut

”Este un incident semnificativ şi excepţional şi considerăm important să transmitem informaţii corecte despre el”, a declarat la rândul său ministrul finlandez al sănătăţii şi afacerilor sociale, Aino-Kaisa Pekonen.

Reactorul 2 al centralei de la Olkiluoto a fost dat în exploatare în anul 1980. Circa o treime din producţia de energie electrică a Finlandei este generată de sectorul nuclear, această ţară având în prezent operaţionale patru reactoare şi alte două în construcţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.