X

Incidentele antisemite la nivel mondial s-au redus în 2022, o premieră a ultimilor 10 ani (raport)

Numărul incidentelor antisemite la nivel mondial s-a redus în 2022 pentru prima dată într-un deceniu, dar se înregistrează o creştere a numărului de cazuri în SUA, informează Organizaţia Sionistă Mondială (OSM) în raportul său anual privind antisemitismul, difuzat vineri, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, transmite EFE, potrivit agerpres

”Raportul arată că s-a stopat creşterea numărului de incidente antisemite (…), însă situaţia continuă să fie alarmantă. În fiecare zi sunt denunţate peste 10 incidente antisemite în întreaga lume, iar multe nici nu sunt raportate”, se menţionează în studiu, elaborat de Departamentul de Luptă împotriva Antisemismului din cadrul OSM.

Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

În 2022, incidentele antisemite au fost comise prin intermediul propagandei (39%), vandalismului (28%), violenţei fizice (14%), verbale (11%) şi delegitimării (7 %).

În SUA, s-a observat ”o creştere alarmantă a antisemitismului, care se manifestă în tendinţele îngrijorătoare observate odată cu consolidarea organizaţiilor care militează pentru supremaţia rasei albe, precum şi prin înmulţirea declaraţiilor antisemite ale stângii progresiste americane”, se menţionează în raport.

În plus, în campusurile din Statele Unite şi-a sporit prezenţa organizaţia Boicot, reducerea investiţiilor şi sancţiuni (BDS), o mişcare propalestiniană care face campanie împotriva ocupaţiei israeliene a Cisiordaniei.

Pe parcursul anului 2022, s-au produs peste 350 de incidente antisemite în campusurile americane, iar mulţi studenţi evrei au simţit nevoia să-şi ascundă identitatea sau sprijinul pentru Israel. În plus, s-au produs circa 165 de manifestări şi acţiuni în universităţi şi institute.

Separat, invazia rusă din Ucraina ”merge mână în mână cu declaraţii antisemite la adresa comunităţilor evreieşti din ambele ţări, cu conspiraţii pe reţelele sociale cu privire la participarea Israelului în război”, fenomen care se extinde în ţara vecină Polonia, notează raportul.

”Antisemitismul pe reţelele sociale creşte într-un ritm alarmant şi, din nefericire, aşa cum ne-a învăţat istoria, va duce în cele din urmă la acte fizice. Adresăm un apel şefilor de stat pentru a situa lupta împotriva antisemitismului în fruntea listei lor de priorităţi”, a declarat preşedintele OSM, Ya’akov Hagoel.

Raportul OSM are la bază rapoarte locale şi internaţionale, organisme de anchetă, poliţia locală, comunităţi evreieşti, între altele.

Pe de altă parte, Centrul pentru Studierea Iudaismului European Contemporan din cadrul Universităţii din Tel Aviv şi-a publicat raportul anual privind iniţiativele guvernelor şi cetăţenilor din întreaga lume pentru a păstra patrimoniul evreiesc, pentru a combate antisemitismul şi a preda despre istoria Holocaustului.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Potrivit concluziilor sale, recunoaşterea Holocaustului şi învăţarea lecţiilor care derivă din acesta s-au extins recent, inclusiv în ţări în care educaţia privind Holocaustul nu constituia un demers obişnuit, cum ar fi în Africa şi în ţările arabe.

În plus, în Europa occidentală, America şi Australia s-au pus în practică numeroase iniţiative educative, sociale şi juridice pentru a combate negarea Holocaustului şi antisemitismul, se mai menţionează în raportul Universităţii din Tel Aviv.

Tags: antisemitholocaustOSMSUA
Categorii: Diaspora