X

Încrederea companiilor germane în economie este la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani

Încrederea companiilor germane în economie a scăzut în luna august, pentru a cincea lună consecutivă, atingând cel mai scăzut nivel de după luna noiembrie 2012, un nou semn că prima economie a Europei se îndreaptă spre o recesiune, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Luni, Institutul de cercetare economică Ifo din Munchen a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a scăzut în luna august până la 94,3 puncte, de la o cifră revizuită în sus de 95,8 puncte în luna iulie. Cifra anunţată de Ifo este sub estimările analiştilor, care mizau pe o valoare de 95,1 puncte.

Citește și : Numărul migranţilor salvaţi în Canalul Mânecii de la începutul anului a depăşit dublul celui din 2018

“Există şi mai multe indicii cu privire la o recesiune în Germania”, a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest într-un comunicat de presă. Acesta a adăugat că şefii de companii sunt mult mai puţin satisfăcuţi de situaţia actuală în timp ce pesimismul cu privire la lunile următoare a crescut.

“În sectorul manufacturier, scăderea indicatorului care măsoară încrederea companiilor nu a atins încă un prag. Nu se întrevede nicio rază de speranţă din partea niciuneia din industriile cheie ale Germaniei”, a subliniat Clemens Fuest.

Economia concentrată pe export a Germaniei suferă de pe urma agravării tensiunilor comerciale globale. Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat în al doilea trimestru, iar Banca Centrală (Bundesbank) prognozează o nouă contracţie în trimestrul al treilea, pe fondul escaladării disputelor comerciale dintre SUA şi China.

Performanţele dezamăgitoare ale economiei germane, prima economie europeană, a înmulţit solicitările pentru stimulente fiscale. Guvernul de la Berlin studiază mai multe opţiuni în cazul în care situaţia se va deteriora însă zilele trecute preşedintele Bundesbank a spus că nu este o nevoie urgentă de noi stimulente în condiţiile în care rata şomajului este aproape de minimul istoric, companiile continua să investească, iar cererea internă rămâne robustă.

Citește și : Regatul Unit trebuie să-şi onoreze angajamentele financiare chiar şi după un Brexit fără acord

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 9.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.

Tags: Clemens FuesteconomiegermaniaMunchenrecesiune
Categorii: Diaspora