X

Incursiunea ucraineană vizează ‘destabilizarea’ Rusiei, declară un responsabil ucrainean pentru AFP

Incursiunea ucraineană vizează ‘destabilizarea‘ Rusiei, declară un responsabil ucrainean pentru AFP

“Mii” de soldaţi ucraineni participă la incursiunea în regiunea rusă Kursk, care vizează “extinderea” forţelor Kremlinului şi “destabilizarea situaţiei în Rusia”, a declarat sâmbătă seara pentru AFP un înalt responsabil ucrainean din domeniul securităţii.

“Suntem în ofensivă. Obiectivul este de a extinde poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia – căci ei sunt incapabili să-şi protejeze propriile frontiere- şi de a muta războiul pe teritoriul rus”, a declarat acest responsabil, exprimându-se sub rezerva anonimatului, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Armata rusă a declarat miercuri că Kievul a trimis 1.000 de soldaţi pentru incursiunea sa în regiunea Kursk, operaţiune de o amploare inedită şi care intervine la doi ani şi jumătate după începutul invaziei ruse în Ucraina.

“Sunt mult mai mulţi”, a afirmat responsabilul american, estimând numărul trupelor ucrainene angajate în incursiune la “mii”.

Zile în şir, autorităţile de la Kiev au păstrat o tăcere aproape totală cu privire la această ofensivă care pare să fi luat prin surprindere Kremlinul şi care le-a permis ucrainenilor să pătrundă – potrivit analiştilor – cel 15 km în adâncimea teritoriului rusesc.

Pentru prima oară, preşedintele Volodimir Zelenski a evocat cu jumătate de gură această operaţiune în alocuţiunea sa zilnică de sâmbătă seara, afirmând că Kievul încearcă să “mute războiul” în Rusia.

Acest atac surpriză, care, potrivit responsabilului ucrainean intervievat sâmbătă seara de AFP, a refăcut moralul societăţii şi al armatei ucrainene epuizate de cei doi ani şi jumătate de invazie rusă.

“Este o operaţiune foarte bună” care “i-a luat prin surprindere pe ruşi” şi “ne-a refăcut într-adevăr moralul, cel al armatei ucrainene, al statului şi al societăţii”, a declarat acest responsabil. După luni de retrageri pe frontul de Est, “această operaţiune a arătat că putem să atacăm şi să avansăm”, a mai spus el.

Potrivit acestei surse, incursiunea nu a provocat totuşi deocamdată slăbirea ofensivei ruse în estul Ucrainei, unde trupele Kremlinului, mai numeroase şi mai bine echipate, câştigă teren de câteva luni.

“În principiu, situaţia nu s-a schimbat. Presiunea lor în Est continuă, ei nu-şi retrag trupele din această zonă” chiar dacă “intensitatea atacurilor ruseşti pe frontul de Est a scăzut un pic”, a indicat acelaşi responsabil ucrainean.

El a asigurat că Ucraina respectă “cu stricteţe dreptul umanitar” internaţional în cadrul incursiunii sale în Rusia.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

“Este foarte important ca Ucraina să nu încalce nicio convenţie, respectăm cu stricteţe dreptul umanitar: nu executăm prizonierii, nu violăm femei, nu jefuim”, a susţinut acest responsabil.

“Bucea, Irpin- toate acestea nu au loc şi nu vor avea loc”, a adăugat el, referindu-se la atrocităţile imputate trupelor ruseşti în aceste localităţi ucrainene la începutul anului 2022.

Tags: destabilizareakremlinKurskrusia
Externe