X

India bate palma cu Rusia pentru achiziţionarea sistemelor antirachetă S-400

India a semnat un acord cu Rusia pentru achiziţia de sisteme ruseşti de apărare antirachetă S-400, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit mass-media de stat ruse, informează dpa, potrivit agerpres.

Acest acord va alimenta în mod cert tensiunile cu SUA, care au impus luna trecută sancţiuni împotriva Chinei în urma achiziţionării de către aceasta de arme ruseşti, inclusiv echipamente aferente sistemelor S-400.

Citeşte şi: Două trenuri s-au ciocnit în Africa de Sud (FOTO). Sunt sute de victime!

SUA au impus sancţiuni împotriva agenţiei statului rus pentru exportul de arme, Rosoboronexport, în urma implicării Moscovei în criza din estul Ucrainei.

Acordul cu India pentru livrarea de S-400, pe care mass-media de stat ruse îl estimează la 5 miliarde de dolari, a fost încheiat în timpul vizitei pe care preşedintele rus Vladimir Putin a întreprins-o la New Delhi.

Apărarea este piatra de temelie a legăturilor diplomatice dintre Rusia şi India, care au o relaţie bilaterală istoric privilegiată. Negocierile pentru achiziţionarea acestui dispozitiv de rachete sol-aer s-au desfăşurat timp de mai multe luni, dar India s-a confruntat cu ameninţări cu sancţiuni din partea SUA în cazul achiziţionării de arme ruseşti.

Citeşte şi: Costa Rica: Udrea şi Bica, în arest preventiv pentru două luni

Congresul american a adoptat o lege în 2017 pentru a sancţiona Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina şi ingerinţa sa în alegerile prezidenţiale din SUA. Acest text impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau a unei ţări care încheie contracte de armament cu companii ruseşti.

India speră să obţină o derogare din partea Washingtonului, dar până acum a primit doar avertismente.

Tags: Dmitri PeskovIndiarusiaS-400sisteme antirachetaSUA
Categorii: Știrile zilei