X

India impune noi restricţii la exporturile de făină pentru a-şi proteja piaţa internă

India, al doilea producător mondial de grâu, după China, va impune noi restricţii la exporturile de făină pentru a-şi proteja piaţa internă, a informat Direcţia generală de comerţ exterior, transmite joi AFP, potrivit agerpres.  

Exporturile de grâu au fost deja reduse drastic în luna mai pentru a suplimenta rezervele alimentare naţionale, ţinând cont de penuriile globale şi de creşterea preţurilor în urma războiului din Ucraina.

Citește și : Boris Johnson DEMISIONEAZĂ din funcţia de prim-ministru şi de lider al Partidului Conservator

Direcţia generală de comerţ exterior prevede de acum că exporturile de făină vor avea nevoie de o aprobare prealabilă din partea guvernului, cu scopul de a păstra calitatea şi preţurile interne.

‘Perturbările în aprovizionarea mondială cu grâu şi făină de grâu au dus la apariţia a numeroşi actori noi şi au antrenat fluctuaţii de preţuri şi posibile probleme de calitate’, justifică autorităţile într-un aviz publicat miercuri. ‘Este, aşadar, imperativ să menţinem calitatea exporturilor de făină de grâu’ ale Indiei, se mai spune în aviz.

India a interzis în mai orice export de grâu care nu are aprobarea guvernului, atrăgându-şi critici şi accentuând creşterea preţurilor mondiale.

Grâul este prima cultură cerealieră în India, ţară cu aproape 1,4 miliarde de locuitori. Anul trecut, India a beneficiat de o recoltă foarte bună, de 109 milioane de tone de grâu, dintre care în jur de şapte milioane de tone au fost exportate.

Citește și : Şefa guvernului neozeelandez critică ‘eşecul’ ONU în a împiedica războiul din Ucraina

Anul acesta, un episod de caniculă puternică în martie şi aprilie a provocat o scădere cu 5% a producţiei indiene de grâu, declanşând temeri legate de penurii pe piaţa internă.

La rândul lor, Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproape un sfert din aprovizionarea mondială cu grâu.

Tags: grâuIndiarazboiucraina
Categorii: Știrile zilei