X

India şi Japonia vor să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării

India şi Japonia au declarat joi că vor aprofunda cooperarea în domeniul apărării, New Delhi invitând investiţii japoneze şi cele două state plănuind un exerciţiu militar comun al forţelor lor aeriene, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul indian al apărării, Rajnath Singh, s-a întâlnit la Tokyo cu omologul său japonez Yasukazu Hamada, urmând ca în cursul zilei să li se alăture miniştrii de externe pentru discuţii în format ‘doi plus doi’.

Citeşte şi: ADEVĂRUL despre piloţii avioanelor de pasageri: ‘Suntem stresaţi, deprimaţi şi suferim în tăcere!’ – Black News

Singh ‘a invitat industriile japoneze să investească în coridoare de apărare ale Indiei’, a comunicat Ministerul Apărării de la New Delhi.

‘Cele două ministere au convenit că exerciţiul inaugural cu avioane de luptă va deschide calea pentru o mult mai mare cooperare şi interoperabilitate între forţele aeriene ale celor două ţări’, adaugă acelaşi comunicat.

India, care a lansat săptămâna trecută primul său portavion de fabricaţie internă, îşi extinde legăturile de securitate cu Japonia în contextul în care ambele state sunt tot mai îngrijorate de ascensiunea puterii militare a Chinei în regiune.

Citeşte şi: Uniunea Europeană va interzice importurile de petrol rusesc începând cu 5 decembrie – Black News

În Japonia, premierul Fumio Kishida a promis o creştere ‘substanţială’ a cheltuielilor de apărare. Partidul Liberal Democrat al lui Kishida vrea să dubleze bugetul militar al ţării la 2% din PIB pe următorii cinci ani pe fondul îngrijorării că invazia rusă în Ucraina ar putea încuraja China să acţioneze împotriva Taiwanului.

India şi Japonia sunt membre, împreună cu Australia şi SUA, ale grupului Quad şi, în acest cadru, desfăşoară exerciţii navale anuale în zona indo-pacifică pentru a demonstra interoperabilitatea forţelor lor.

Tags: Fumio KishidaIndiaJaponiaNew DelhiPartidul Liberal DemocratRajnath SinghtaiwantokyoYasukazu Hamada
Categorii: Știrile zilei