Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în mai, pentru a treia lună consecutiv

Publicat:

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în mai, pentru a treia lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în mai, pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile în care preţurile mai mari la cereale şi produse lactate au contracarat scăderile de preţuri la zahăr şi uleiuri vegetale, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.


Citește și: Cireșele în anul 2023: Cea mai spectaculoasă creștere a exportului din istoria Moldovei, analiză

În luna mai 2024, acest indice s-a situat la o medie de 120,4 puncte, în creştere cu 0,9% faţă de nivelul înregistrat în luna aprilie. Totuşi, valoarea din mai 2024 este cu 3,4% mai mică faţă de valoarea înregistrată în luna similară a anului trecut şi cu 24,9% sub vârful atins în martie 2022.

Creşterea din luna mai s-a datorat în primul rând unui avans de 6,3% al preţurilor la cereale. Potrivit FAO, creşterea preţurilor mondiale la grâu reflectă îngrijorările referitoare la condiţiile nefavorabile pentru culturile de grâu, care vor duce la diminuarea recoltelor din 2024 în mari zone producătoare, inclusiv părţi din America de Nord, Europa şi regiunea Mării Negre.

Preţurile produselor lactate au crescut şi ele cu 1,8%, pe fondul unei cereri în creştere din partea sectoarelor de retail şi servicii alimentare înaintea vacanţelor de vară, precum şi în urma aşteptărilor pieţei că producţia de lapte în Europa Occidentală va scădea sub nivelul istoric.

În schimb, preţurile la zahăr au scăzut cu 7,5% în luna mai comparativ cu aprilie, în principal din cauza presiunilor create de un început bun al noului sezon de recoltare din Brazilia, transmite Reuters, preluat de Economedia. De asemenea, diminuarea cotaţiilor internaţionale la ţiţei brut a exercitat presiuni în jos asupra preţurilor la zahăr, prin reducerea cererii de trestie de zahăr din care să fie produs etanol.

De asemenea, preţurile mondiale ale uleiurilor vegetale au scăzut cu 2,4% per total, în principal ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de palmier după creşterea producţiei sezoniere şi cererii mondiale slabe.

Separat, FAO a dat vineri publicităţii primele sale estimări privind producţia mondială de cereale în sezonul 2024/25. Conform estimărilor FAO, producţia mondială de cereale ar urma să se ridice la 2,846 miliarde de tone în sezonul care va începe la 1 iulie 2024, adică va fi comparabilă cu cea din sezonul 2023/24.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

Zi de doliu în regiunea ucraineană Zaporojie după atacuri ucigătoare ruseşti

Zi de doliu în regiunea ucraineană Zaporojie după atacuri ucigătoare ruseşti Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a decretat o zi de doliu duminică, la o...

CNAS organizează ziua ușilor deschise și invită studenții să fie funcționari pentru o zi

CNAS organizează ziua ușilor deschise și invită studenții să fie funcționari pentru o zi Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) organizează ziua ușilor deschise și...

Raportul Curții de Conturi: Angajații MAI au acumulat peste 412.000 de zile de concediu nefolosite

Raportul Curții de Conturi: Angajații MAI au acumulat peste 412.000 de zile de concediu nefolosite Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) a identificat mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.