Indonezia, arhipelagul din Asia de Sud-Est cu 129 de vulcani activi

Publicat:

Indonezia, ţara în care zeci de mii de locuitori de pe insula Bali şi-au părăsit locuinţele luni dimineaţa din cauza unui risc iminent de erupţie majoră a vulcanului Agung, este cea mai importantă regiune vulcanică din lume, cu 129 de vulcani activi, informează AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Un diplomat rus vede un scenariu APOCALIPTIC în Peninsula Coreea


Arhipelagul din Asia de Sud-Est, care însumează peste 17.000 de insule şi insuliţe, este situat în zona supranumită Cercul de Foc al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente – aici se înregistrează aproximativ 85% din activitatea seismică mondială.

Erupţiile vulcanice cu cel mai mare număr de morţi: 

1815: Erupţia vulcanului Tambora de pe insula Sumbawa din estul Bali, a provocat moartea a 12.000 de persoane. Cataclismul a generat o foamete care a condus la decesul a 80.000 de alte persoane.

1883: Vulcanul Krakatau, aflat între insulele Java şi Sumatra, a fost pulverizat în urma unei uriaşe explozii, care a proiectat o coloană de cenuşă, pietre şi fum până la 27 de kilometri şi a provocat un tsunami de 40 de metri înălţime. 36.000 de oameni au fost ucişi. Un nou con vulcanic a apărut în 1928 pe locul Krakatau.

1919: Peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma erupţiei vulcanului Kelud de pe insula Java. Încă din secolul al XVI-lea, Kelud a provocat moartea a aproximativ 15.000 de persoane, inclusiv 10.000 în 1568. În februarie 2014, 75.000 de persoane au fost evacuate în în urma anticipării unei erupţii.

1930: Erupţia vulcanului Merapi a lăsat în urmă 1.300 de morţi pe insula Java. Considerat unul dintre cei mai activi şi mai periculoşi vulcani din lume, Merapi este, de asemenea, una dintre zonele vulcanice cele mai populate – 12.000 de persoane trăiesc pe pantele sale, iar o populaţie de circa un milion de locuitori se află sub ameninţarea sa.

1963: Loc sacru aflat pe insula Bali, vulcanul Agung a cunoscut în luna februarie o serie de erupţii succesive care au condus la circa 1.600 de decese.

2010: O erupţie a vulcanului Merapi, considerată cea mai puternică din 1930, a lăsat în urmă peste de 300 de morţi şi relocarea a aproximativ 280.000 de locuitori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.