Indonezia cumpără din Franţa 42 de avioane Rafale

Publicat:

Indonezia a semnat cu Franţa un contract pentru achiziţia primelor şase avioane militare Rafale dintr-o comandă totală de 42, a anunţat joi ministrul apărării de la Jakarta, Prabowo Subianto, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Ne-am pus de acord cu privire la achiziţia a 42 de avioane Rafale’, cu ‘un contract semnat (joi) pentru primele şase’, a declarat ministrul indonezian după întâlnirea avută la Jakarta cu omologul său francez, Florence Parly.


Citeşte şi: SUA se declară angajate să ajute la consolidarea rezistenţei României în faţa efectelor unei invazii a Rusiei în Ucraina – Black News

Cei doi semnaseră în 2021, la Paris, un acord de cooperare în domeniul apărării, iar în ultimele luni au avut loc negocieri privind finanţarea şi compensaţiile pentru achiziţia de avioane Rafale.

Indonezia, cea mai mare ţară din Asia de Sud-Est, nu a mai cumpărat până acum avioane de luptă franceze, dar căută să-şi diversifice alianţele şi furnizorii de echipament militar, în contextul amplificării tensiunilor în zona Asia-Pacific între China şi SUA.

La rândul său, Franţa încearcă să strângă legăturile cu Jakarta după ce anul trecut şi-a văzut zguduită strategia de a se afirma în această zonă, odată cu decizia neaşteptată a Australiei de a rupe un megacontract de achiziţie de submarine franceze şi de a intra într-o alianţă strategică, AUKUS, cu SUA şi Marea Britanie.

Indonezia dispune de o flotă îmbătrânită, compus mai ales din avioane F-16 americane şi aparate Suhoi ruseşti Su-27 şi Su-30, şi se află în negocieri cu mai mulţi furnizori pentru înnoirea ei.

Un contract semnat în 2018 pentru achiziţia a 11 avioane de luptă Suhoi Su-35 din Rusia nu s-a mai materializat, din cauza legii americane CAATSA ce prevede sancţiuni automate de îndată ce un stat încheie o ‘tranzacţie semnificativă’ cu sectorul de armament al Rusiei.

Citeşte şi: Statul New York ridică obligativitatea de a purta mască sanitară în interior – Black News

Jakarta mai negociază acum achiziţia a 30 de avioane americane F-15, potrivit presei, şi participă la un proiect de cercetare şi dezvoltare alături de Coreea de Sud pentru avionul de luptă KF-21.

Pentru grupul francez Dassault, producătorul avioanelor Rafale, anul 2021 a fost unul fast, cu 18 aparate vândute Greciei (dintre care 12 second-hand), 30 Egiptului şi 12 second-hand Croaţiei, şi o comandă record de 80 de avioane destinate Emiratelor Arabe Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Stoltenberg evită să se pronunţe dacă Biden este apt să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al SUA

Stoltenberg evită să se pronunţe dacă Biden este apt să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al SUA Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg...

Un consilier local al PSRM a luat la pumni șoferul unei dubițe, la Sângera

Un consilier local al PSRM a luat la pumni șoferul unei dubițe, la Sângera Șoferul unui automobil de marca Mercedes a blocat o dubiță și...

Opozantul rus Kara-Murza, spitalizat în închisoare

Opozantul rus Kara-Murza, spitalizat în închisoare Opozantul rus încarcerat Vladimir Kara-Murza, cunosut jurnalist, publicist şi om politic, care a supravieţuit la două tentative de otrăvire...

Eurostat: Luxemburg, Croaţia şi România, cea mai mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul

Eurostat: Luxemburg, Croaţia şi România, cea mai mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.