Indonezia propune un plan pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina, inţiativă deja criticată

Publicat:

Ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina, în cadrul unei conferinţe pe teme de apărare şi securitate desfăşurate în Singapore, o iniţiativă criticată imediat de mai mulţi participanţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Solicit Rusiei şi Ucrainei să se angajeze să înceteze imediat toate ostilităţile”, a declarat el, subliniind că economiile şi aprovizionarea cu alimente din ţările asiatice sunt grav afectate de acest conflict.


Citește și : Pentru a ‘fenta’ FMI, preşedintele Tunisiei vrea să-i impoziteze pe cei bogaţi

Ministrul a propus o încetare a focului “pe poziţiile actuale”, zone demilitarizate care să fie garantate de observatori şi de forţe de menţinere a păcii ale ONU. El a sugerat, de asemenea, un eventual “referendum în zonele disputate”, organizat de Naţiunile Unite, în timpul discursului său în cadrul conferinţei Dialogul Shangri-La privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific.

Indonezia, care favorizează o diplomaţie nealiniată, a încercat deja să medieze pacea între cei doi beligeranţi. Preşedintele indonezian Joko Widodo a călătorit la Kiev şi la Moscova şi s-a întâlnit cu liderii ucrainean şi rus anul trecut, când ţara a prezidat Grupul G20. Cu toate acestea, propunerea ministrului apărării a fost criticată la conferinţă, unul dintre participanţi reproşându-i că pune semnul egal între agresor şi agresat.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a susţinut că pacea în Ucraina trebuie să fie obţinută în condiţii acceptabile, fără a risca îngheţarea conflictului.

”Trebuie să aducem pacea în Ucraina”, dar aceasta trebuie să fie ”o pace dreaptă, nu o pace a capitulării”, a spus el, vorbind după ministrul indonezian.

Prabowo Subianto a revenit apoi la atac. “Întrebaţi-i pe indonezieni de câte ori au fost invadaţi”, a spus el, ridicând tonul: “Există încălcări ale suveranităţii nu doar în Europa”.

”Eu am prezentat un plan de rezolvare a conflictului (…) Nu spun cine are dreptate sau cine nu”.

Citește și : Ucraina a doborât 36 de rachete şi drone ruse noaptea trecută

Indonezia a votat în favoarea unei rezoluţii ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, dar nu a aplicat sancţiuni economice împotriva Moscovei.

În aprilie, China şi-a prezentat propriul plan de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei Drone ucrainene au atacat şi au incendiat două depozite de combustibil în noaptea de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș Doi ucrainieni care au trecut ilegal frontiera de stat...

VIDEO – Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile

VIDEO - Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile Președintele rus Vladimir Putin a declarat că trupele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.