X

Indonezia şi-a sărbătorit pentru prima dată independenţa în viitoarea sa capitală

Indonezia şi-a sărbătorit miercuri pentru prima dată independenţa în viitoarea sa capitală din Borneo, insulă unde se află una dintre cele mai mari păduri tropicale din lume, noua capitală urmând să înlocuiască oraşul dens populat Jakarta, informează AFP, potrivit agerpres.

Nusantara, oraş situat la 2000 de km de Jakarta, urmează să devină noua capitală politică a arhipelagului din Asia de Sud-Est, a patra cea mai mare ţară din lume.

Citește și: Hackerii ruşi au atacat Energoatom – Black News

Proiectul, care fusese anunţat de preşedintele indonezian Joko Widodo în 2019, a suscitat critici din partea ecologiştilor, care au apreciat că acesta ar putea accelera distrugerea junglelor tropicale.

Guvernul Indoneziei se pregăteşte să-şi dubleze eforturile pentru proiecte de infrastructură, pentru a putea inaugura capitala atunci când Widodo se va retrage din funcţia sa în 2024.

Noua capitală va ocupa peste 56.000 de hectare în provincia Kalimantanul de Est, pe insula Borneo, împărţită între Indonezia, Malaysia şi Brunei. În total, mai mult de 256.000 de hectare au fost rezervate în vederea unei expansiuni a proiectului.

“Scopul principal (al ceremoniei) este de a profita de spiritul celei de-a 77-a aniversări a independenţei pentru a întări hotărârea noastră şi spiritul nostru în vederea construirii noii capitale” a spus responsabilul Autorităţii noii capitale.

După înălţarea drapelului naţional în onoarea independenţei, muncitorii prezenţi pe sit au clamat împreună că sunt “gata să dezvolte Nusantara”, un nume ce înseamnă “arhipelag” în indoneziană.

Citeşte şi: Macron şi Narendra Modi s-au înţeles să ‘lucreze împreună pentru încetarea conflictului’ în Ucraina – Black News

Jakarta, o aglomeraţie urbană uriaşă cu peste 30 de milioane de locuitori, duce lipsă de infrastructură şi este afectată de ambuteiaje gigantice, de un nivel de poluare ridicat şi îşi vede zona de coastă scufundându-se sub nivelul mării, ceea ce provoacă inundaţii frecvente.

Construcţia proiectului, care ar fi trebuit să înceapă din 2020, a fost încetinită de pandemie. Ea ar urma să se întindă pe mai multe etape, până în 2045.

Tags: borneoindoneziaJakartaJoko WidodoKalimantanul de EstNusantara
Categorii: Știrile zilei