X

Inedit. Autobuzul amfibie – va transporta pasageri peste Dunăre între România și Bulgaria

Inedit. Autobuzul amfibie – va transporta pasageri peste Dunăre între România și Bulgaria

Un autobuz amfibie va transporta pasageri peste Dunăre între România și Bulgaria, în cadrul unui proiect european, a anunțat Bogdan Mușat, coordonator al Secretariatului Comun din cadrul Biroului pentru cooperare transfrontalieră la granița dintre România-Bulgaria, la prima conferință transfrontalieră din proiectul „Europa în Balcani: Un viitor comun”, citat de agenția bulgară de presă BTA.

Citește și Alexandru Tănase despre noua lege a procuraturii: Această modificare vine să anuleze eforturile din ultimii ani 

Autobuzul a costat aproximativ 900.000 de euro și a fost achiziționat din Ungaria, unde din 2009 circulă pe Dunăre asemenea mijloace de transport amfibie pentru turiști. Un autobuz asemănător este folosit și în Portugalia.

Vehiculul se numește Frog Bus și are 35 de locuri. Autobuzul a fost achiziționat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea siguranței navigației pe fluviul Dunărea în zona transfrontalieră Călărași-Silistra”.

La conferința transfrontalieră, Bogdan Mușat a mai prezentat rezultatele a două proiecte comune în cadrul programului INTERREG România-Bulgaria V-A – de îmbunătățire a siguranței navigației pe fluviul Dunărea în zona transfrontalieră Călărași-Silistra și de dezvoltare a fluviul Dunărea pentru o mai bună conectivitate a euroregiunii Ruse-Giurgiu cu Coridorul de transport paneuropean Nr. 7.

Astfel, un total de 11 kilometri de căi navigabile au fost construite și îmbunătățite în cadrul primului proiect, care include instalarea de faruri pe o porțiune de 5 kilometri a brațului Borcea al Dunării, noi stații fluviale în Călărași și Silistra, zone moderne de odihnă și recreere de-a lungul malului. Ca parte a proiectului, municipalitatea din Călărași a achiziționat autobuzul amfibie, iar un catamaran electric a fost achiziționat de către partea bulgară. În cadrul celui de-al doilea proiect, în Euroregiunea Ruse-Giurgiu s-au modernizat 8 km de căi navigabile interioare, cheiul terminalului de pasageri Ruse a fost reabilitat și condițiile de navigație la trei locații de navigație au fost îmbunătățite. Pe partea română, s-a construit un debarcader și s-a dezvoltat zona din jurul canalului Sfântul Gheorghe, iar malul a fost transformat într-o zonă de recreere și distracție.

Tags: Autobuz amfibietransporta pasageri peste Dunăre
Diverse