Inflația în Rusia a urcat la 17,83% în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002

Publicat:

Inflația a accelerat în Rusia, în aprilie, la 17,83%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2002, potrivit datelor publicate vineri, în condițiile în care a fost stimulată de volatilitatea rublei și de sancțiunile occidentale fără precedent care au perturbat lanțurile logistice, scrie Reuters, informează mediafax.

Inflația lunară a încetinit la 1,56% în aprilie, de la 7,61% în martie, când a înregistrat cea mai mare creștere lunară din ianuarie 1999, arată datele serviciului federal de statistică Rosstat.


Citește și : 15 ţări europene cer Israelului să renunţe la un proiect de colonizare în Cisiordania

Inflația a accelerat brusc după ce Rusia a început ceea ce numește “o operațiune militară specială” în Ucraina la 24 februarie.

Scăderea rublei la minime record în martie a stimulat cererea pentru o gamă largă de bunuri, de la alimente de bază la mașini, pe fondul așteptărilor că prețurile vor crește și mai mult. De atunci, rubla și-a revenit și s-a întărit vineri la un maxim al ultimilor aproape cinci ani în raport cu euro.

Inflația ridicată a fost principala preocupare a gospodăriilor de ani de zile, deoarece afectează standardele de viață, o scădere care anul acesta va fi agravată de o contracție economică abruptă.

Citește și : Uniunea Europeană oferă Ucrainei asistenţă militară suplimentară de 500 de milioane de euro

 

Banca centrală țintește o inflație de 4%, dar se așteaptă ca aceasta să ajungă la 18-23% în acest an. Instituția a redus deja dobînda de referință la 14%, după o creștere de urgență la 20% la sfârșitul lunii februarie, și a declarat că vede loc pentru mai multă relaxare monetară pentru a ajuta economia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.