X

Influența străină amenință integritatea alegerilor prezidențiale și a referendumului din R. Moldova

Influența străină amenință integritatea alegerilor prezidențiale și a referendumului din R. Moldova

Institutul Național Democrat pentru Afaceri Internaționale (NDI) a atras atenția asupra riscurilor de influență străină malignă, în special din partea Rusiei, care vizează procesul electoral din Republica Moldova.

Citeşte şi: Maia Sandu: Mulți candidați vor să transforme campania și dezbaterile într-un spectacol de prost gust – Stiripesurse.md

NDI a prezentat astăzi, 6 septembrie, concluziile și recomandările misiunii sale de evaluare preelectorală, menționând că manipularea informațiilor și finanțarea ilicită reprezintă amenințări majore pentru integritatea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, programate pentru 20 octombrie 2024.

Pekka Haavisto: „Procesul electoral este gestionat profesionist, dar expus la influențe externe”

Fostul ministru de externe al Finlandei și șeful delegației NDI, Pekka Haavisto, a remarcat că, deși pregătirile pentru scrutin sunt administrate cu profesionalism și transparență de Comisia Electorală Centrală, pericolul interferenței externe nu poate fi ignorat. Haavisto a evidențiat manipularea informațională prin rețelele sociale, care are drept scop influențarea ilegală a rezultatului referendumului constituțional și a alegerilor prezidențiale. „Cea mai mare amenințare pentru integritatea electorală este influența străină malignă, predominant din Rusia, care implică propagarea de informații false și finanțarea ilicită. Aceste eforturi vizează afectarea rezultatelor scrutinelor în mod ilegal,” a subliniat Haavisto.

NDI a emis și o serie de recomandări pentru asigurarea unui proces electoral transparent și sigur. Directoarea NDI pentru Eurasia, Eva Busza, a punctat că Guvernul și Comisia Electorală Centrală trebuie să conducă o campanie amplă de informare a publicului privind riscurile electorale și să intensifice măsurile de combatere a dezinformării. De asemenea, platformele de social media sunt încurajate să aloce resurse pentru identificarea și eliminarea conținutului fals și a comportamentului inautentic.

Tags: alegeriComisia Electorală Centrală (CEC)Institutul Național Democrat pentru Afaceri Internaționale (NDI)Pekka Haavistorusia
Politică