X

Informație utilă: ce nu poate fi încălzit în cuptorul cu microunde

Informație utilă: ce nu poate fi încălzit în cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde a devenit ferm ancorat în viața noastră de zi cu zi. Cu ajutorul său, procesul de încălzire a alimentelor a fost simplificat, permițându-ne să obținem un mic dejun cald în câteva minute, fără a depune prea mult efort.

Cu toate acestea, trebuie întotdeauna să ținem cont că microundele sunt dispozitive de încălzire, având o serie de limitări. Pentru o exploatare sigură, trebuie doar să urmăm câteva reguli și recomandări prezentate în acest articol.

Principiul de funcționare al cuptorului cu microunde

Cuptorul cu microunde încălzește mâncarea prin efectul undelor electromagnetice. Acestea acționează asupra moleculelor de apă, accelerându-le mișcarea, ceea ce provoacă procesul de încălzire. Radiațiile pătrund în mâncare aproximativ 30 mm, încălzind produsul.

Citește și: Supradoză de vitamine: 5 suplimente alimentare care îți pot face mai mult rău decât bine

Inima cuptorului cu microunde este magnetronul. Dacă să vorbim pe înțelesul tuturor, acesta este o lampă electronică puternică care generează radiații de înaltă frecvență. Exact aceste unde electromagnetice acționează asupra mâncării.

Este extrem de important să respectați regulile principale de operare ale cuptoarelor cu microunde: este strict interzis să porniți cuptorul cu microunde gol, sau cu ușa sau carcasa deteriorată.

Ce fel de vase nu trebuie utilizate în cuptorul cu microunde

După o scurtă introducere despre principiul său de funcționare, să trecem la temele principale ale articolului.

Primul lucru despre care trebuie să vorbim este utilizarea veselei metalice sau a oricărui alt tip de vas care conține un strat metalic. Metalul reflectă radiațiile cu microunde și poate provoca descărcări statice și scântei. Acest lucru poate duce la supraîncălzirea magnetronului și poate provoca defectarea cuptorului. La această categorie se pot adăuga și obiectele din cristal, deoarece acestea conțin elemente de plumb și argint în compoziția lor. La încălzirea îndelungată, astfel de vase nu doar că pot crăpa, dar și pot exploda în bucăți în cuptor.

De asemenea, merită menționat despre vasele din melamină, un material plastic de înaltă densitate, care a fost subiectul unui scandal la sfârșitul anilor 2000. Pe atunci, în multe publicații se scria despre prezența în melamină a diferitelor substanțe nocive – formaldehide. Totuși, trebuie să luăm în considerare faptul că astfel de compuși sunt eliberați doar la încălzirea plasticului. Prin urmare, utilizarea acestui tip de vase pentru încălzirea sau prepararea alimentelor este extrem de nerecomandată.

Utilizarea corectă a veselei în cuptorul cu microunde

Vasul din sticlă. Desigur, pentru o exploatare sigură în cuptorul cu microunde, este necesar să utilizați farfurii sau boluri din sticlă rezistentă la temperatură. Cu toate acestea, utilizarea obișnuitelor recipiente de sticlă este, de asemenea, acceptabilă. Ar trebui să acordăm atenție grosimii sticlei și să nu punem pahare prea subțiri în cuptor pentru o perioadă lungă de timp.

Vasul din ceramică sau porțelan. Foarte des, pe farfuriile ceramice sau pe platourile din acest material se pot observa elemente decorative sub forma unui strat metalic. Utilizarea unor astfel de vase este de preferat să fie evitată.

Farfuriile din lemn. Acest tip de ustensile de bucătărie pur și simplu se va deteriora destul de rapid în cuptorul cu microunde. Lemnul se va usca și va crăpa.

Containerele de plastic. În prezent, există o multitudine de containere sigure disponibile pentru utilizarea în cuptorul cu microunde, de obicei marcate corespunzător. Este extrem de nerecomandat să încălziți mâncarea în recipiente de unică folosință sau în pungi de plastic. Sub influența temperaturii, materialul poate începe să se topească și să elibereze substanțe nocive.

Farfuriile și pungile de hârtie. În cea mai mare parte, vesela de hârtie este complet sigură și potrivită pentru cuptoarele cu microunde.

Produsele care nu ar trebui încălzite în cuptorul cu microunde

Există și anumite produse care necesită o atenție sporită, deoarece unele dintre ele necesită precauții speciale.

Ouale crude în coajă nu sunt recomandate să fie fierte în cuptorul cu microunde. Excepție face utilizarea unui dispozitiv special pentru fierberea ouălor în cuptorul cu microunde. Problema este că acest produs poate pur și simplu să explodeze la încălzire, datorită presiunii crescute care se formează în interiorul oului în timpul încălzirii.

Este de asemenea nerecomandat să încălziți struguri în cuptorul cu microunde, deoarece aceștia pot lua foc. Încălzind fructul, se eliberează plasma din interiorul boabelor.

Atenție la încălzirea semifabricatelor trebuie acordată ambalajului acestora. Uneori, ambalajul poate conține folie, iar încălzirea acesteia în cuptorul cu microunde este extrem de nerecomandată.

În rest, nu există restricții speciale. Aș dori să adaug că și diferitele tipuri de verdețuri, care sunt adesea congelate, când sunt dezghețate în cuptorul cu microunde, pot fi uscate prea rapid, astfel încât să-și piardă calitățile gustative.

Tags: cuptorul cu microundeîncălzire a alimentelorproduse alimentare
Social