X

Infrastrucura critică din Germania este o ţintă posibilă a unui atac cibernetic de proporţii

Şeful serviciului de informaţii interne din Germania (BfV), Hans-Georg Maassen (foto), a avertizat luni că infrastructura critică a ţării ar putea fi ţinta unui atac cibernetic lansat de agenţi străini, relatează dpa, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat postului de radio rbb înainte de un simpozion privind ameninţările la adresa securităţii Germaniei, Hans-Georg Maassen a afirmat că ţara se află în vizorul serviciilor secrete străine.

Citeşte şi: Cuvântul Londrei ar putea pierde din valoare asupra politicii de securitate şi apărare a UE

Scopul lor este să implanteze programe malware în sistemele informatice ale infrastructurii critice pentru pregătirea unui atac de tip sabotaj ‘în aşteptarea unui moment X în care ar putea exista o dispută politică’, a spus Maassen.

Infrastructura critică include echipamente sau sisteme de o importanţă cheie pentru societate, precum alimentarea cu energie electrică şi apă.

Maassen, care conduce Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (denumirea oficială a serviciului), urmează să rostească un discurs la simpozionul ‘Hybrid Threats – Networked Responses’ de la Berlin.

Unul dintre subiectele de dezbatere din cadrul simpozionului este intitulat ‘Cât de pregătit este statul pentru a se apăra?’. La dezbatere sunt aşteptaţi şeful poliţiei federale germane Holger Muench şi şeful Serviciului Federal de Informaţii (BND), Bruno Kahl.

Citeşte şi: Preşedintele indonezian cere înăsprirea legii antiterorism

Maassen a declarat în interviul de luni că acelaşi agent care a atacat o centrală electrică din Ucraina cu ajutorul unui virus informatic la sfârşitul anului 2015 a încercat să lanseze simultan un atac cibernetic împotriva infrastructurii Germaniei. La acea vreme, Berlinul a acuzat Rusia de acest atac.

Operatorii infrastructurii germane sunt conştienţi de ameninţări şi sunt pregătiţi pentru ele, a mai spus Maassen, însă a adăugat că în Germania există numeroase potenţiale ţinte ‘pentru că multe dintre ele, dacă nu chiar toate între timp, sunt conectate la Internet’, a mai spus şeful BfV.

Tags: Bruno KahlgermaniaHans-Georg MaassenHolger MuenchinfrastructuraOficiul Federal pentru Protecţia Constituţieiserviciul de informaţii interne al Germaniei (BfV)Serviciul Federal de Informaţii (BND)
Categorii: Diaspora