X

Îngrijorare la Teheran pentru sănătatea deţinuţilor iranieni din SUA

Iranul şi-a exprimat miercuri îngrijorarea privind sănătatea deţinuţilor iranieni din Statele Unite, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Suntem îngrijoraţi de condiţiile sanitare din închisorile americane, în situaţia haotică pe care o vedem’ în SUA, a declarat Abbas Moussavi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran. Într-o conferinţă de presă susţinută online din cauza epidemiei de COVID-19, el a acuzat Washingtonul că foloseşte anumiţi deţinuţi iranieni ca ‘ostatici’. Diplomatul a apreciat că ‘este regretabil că guvernul american, într-un gest oportunist, acuză de incompetenţă Iranul, China sau orice altă ţară cu care are probleme, în timp ce virusul s-a răspândit în Statele Unite’.

Citește și : Francezii aşteaptă cu sufletul la gură discursul preşedintelui Macron

‘Aşa cum am spus deja, asta se va întoarce şi împotriva lor’, a avertizat Moussavi, cerând Statelor Unite ‘să îşi utilizeze mai bine resursele pentru a asigura sănătatea cetăţenilor’.

Iranul a reacţionat astfel la apelul de marţi al Statelor Unite pentru eliberarea imediată a cetăţenilor americani ‘deţinuţi pe nedrept’ în Iran. Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat într-un comunicat că ‘informaţiile conform cărora COVID-19 s-a propagat în închisorile iraniene sunt foarte tulburătoare şi necesită pur şi simplu eliberarea imediată şi completă a tuturor cetăţenilor americani’.

Intervenţia lui Pompeo a urmat celei a raportorului special al ONU pentru drepturile omului în Iran, Javaid Rehman, preluată de Reuters. Rehman a anunţat marţi că a cerut guvernului de la Teheran eliberarea provizorie a tuturor deţinuţilor, în contextul epidemiei de coronavirus. El a declarat presei, la Geneva, că mai mulţi deţinuţi cu cetăţenie străină sau cu dublă cetăţenie sunt ‘în pericol real’ în închisorile iraniene, unde chiar dacă nu s-au infectat încă cu coronavirus, se tem din cauza condiţiilor şi a apreciat că detenţia din motive politice, în timpul epidemiei, este ‘nefericită şi tulburătoare’.

Citește și : Elveţia ÎNCHIDE nouă puncte de frontieră la graniţa cu Italia

Coronavirusul a făcut victime în ambele ţări, remarcă AFP. În Iran s-au înregistrat peste 8000 de cazuri de contaminare şi peste 350 de morţi, iar în SUA numărul de cazuri a depăşit 1000 şi 28 de pacienţi au decedat.

France Presse menţionează că tensiunile existente de decenii între Teheran şi Washington s-au intensificat din 2018, când preşedintele american Donald Trump a retras unilateral Statele Unite din acordul nuclear încheiat cu Iranul de puterile internaţionale în 2015. Ulterior, SUA au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului. În acest context, Moussavi a arătat că, deşi americanii susţin că alimentele şi medicamentele nu fac obiectul sancţiunilor, tranzacţiile bancare sunt blocate.

Tags: Abbas Moussavicovid-19IranStatele Uniteteheranwashington
Categorii: Sinteze